Arszenyij Jacenyuk az új ukrán miniszterelnök, a kormányban nem kaptak/vállaltak szerepet a forradalom további sztárjai.

A nemzetközi nőnapon tüntetést rendeztek Péterváron, másnap 200 ezer ember sztrájkolt a fővárosban – ezzel vette kezdetét a polgári demokratikus forradalom. Hamar kiderült, hogy a cár nem számíthat a hadsereg támogatására, a katonák átálltak a tüntetőkhöz. Ez megpecsételte a rendszer sorsát, néhány nap alatt összeomlott a despotikus hatalom. A duma menesztette a cári kormány minisztereit, és elérte, hogy II. Miklós lemondjon a trónról. Magalakult az ideiglenes kormány, élén a liberális nemesség képviselőjével, Lvov herceggel.

Advertisement

........

Nyilvánosságra hozták az új ukrán ideiglenes kormány névsorát. A miniszterelnök Arszenyij Jacenyuk, a Batykivscsina korábbi frakcióvezetője lesz, miniszterei között senki sincs az elmúlt három hónap ellenzéki vezéralakjai közül. Ez nem véletlen: Vitalij Klicsko, az Udar első embere már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy indulni akar a május 25-ei elnökválasztáson. Oleh Tyahnibok, a Szvoboda elnöke is jó előre megmondta, hogy hiába keresik majd a miniszterek névsorában. Ugyanúgy hiányzik onnan Petro Porosenko csokoládégyáros vagy Dmitro Jaros, a Pravij Szektor motorja. Akik ott vannak, azok közül a magyar sajtóban leginkább Dmitro Bulatov szerepelt, véres fejjel. Ő volt az a majdanosok közül, akit ismeretlenek elraboltak, napokig fogva tartottak, vertek, sőt letéptek egy darabot az egyik füléből. A Jacenyuk-kormányban ifjúsági és sportminiszter lesz. A tárcatulajdonosokról itt nézehegethettek fényképeket, ha szeretnétek.

Olekszandr Turcsinov, aki átmenetileg egyszerre államfő, kormányfő és házelnök, bejelentette: létrehozták az Európai Választás koalíciót, amelynek munkájában a Batykivscsina, az Udar és a Szvoboda mellett más csoportok képviselői is részt vesznek. Csütörtökön kora délután 250-en voltak (a képviselők maximális összlétszáma 450 a Radában), úgyhogy ez bőven elég bármihez, ráadásul számuk folyamatosan emelkedik.

Advertisement

Máris megszólalt Ljudmila Gyenyiszova szociális miniszter is, és közölte, üres a kassza, nincs miből kifizetni a nyugdíjakat. 727 millió dollárra lenne szükség hirtelen. Különben az ukrán emberek szomorúak lesznek.

Jacenyuk pedig azt mondta: "Nem ígérjük, hogy gyorsan jobb lesz az embereknek, sem ma, sem holnap. Minden, amit megtehetünk, annyi, hogy stabilizáljuk a helyzetet, népszerűtlen intézkedésekkel."

Advertisement

........

Aztán fél évvel később jöttek a bolsevikok, és megdugtak mindenkit.

Share This Story

Get our newsletter