Arszenyij Jacenyuk az √ļj ukr√°n minisztereln√∂k, a korm√°nyban nem kaptak/v√°llaltak szerepet a forradalom tov√°bbi szt√°rjai.

A nemzetk√∂zi nŇĎnapon t√ľntet√©st rendeztek P√©terv√°ron, m√°snap 200 ezer ember sztr√°jkolt a fŇĎv√°rosban ‚Äď ezzel vette kezdet√©t a polg√°ri demokratikus forradalom. Hamar kider√ľlt, hogy a c√°r nem sz√°m√≠that a hadsereg t√°mogat√°s√°ra, a katon√°k √°t√°lltak a t√ľntetŇĎkh√∂z. Ez megpecs√©telte a rendszer sors√°t, n√©h√°ny nap alatt √∂sszeomlott a despotikus hatalom. A duma menesztette a c√°ri korm√°ny minisztereit, √©s el√©rte, hogy II. Mikl√≥s lemondjon a tr√≥nr√≥l. Magalakult az ideiglenes korm√°ny, √©l√©n a liber√°lis nemess√©g k√©pviselŇĎj√©vel, Lvov herceggel.

........

Nyilv√°noss√°gra hozt√°k az √ļj ukr√°n ideiglenes korm√°ny n√©vsor√°t. A minisztereln√∂k Arszenyij Jacenyuk, a Batykivscsina kor√°bbi frakci√≥vezetŇĎje lesz, miniszterei k√∂z√∂tt senki sincs az elm√ļlt h√°rom h√≥nap ellenz√©ki vez√©ralakjai k√∂z√ľl. Ez nem v√©letlen: Vitalij Klicsko, az Udar elsŇĎ embere m√°r napokkal ezelŇĎtt bejelentette, hogy indulni akar a m√°jus 25-ei eln√∂kv√°laszt√°son. Oleh Tyahnibok, a Szvoboda eln√∂ke is j√≥ elŇĎre megmondta, hogy hi√°ba keresik majd a miniszterek n√©vsor√°ban. Ugyan√ļgy hi√°nyzik onnan Petro Porosenko csokol√°d√©gy√°ros vagy Dmitro Jaros, a Pravij Szektor motorja. Akik ott vannak, azok k√∂z√ľl a magyar sajt√≥ban legink√°bb Dmitro Bulatov szerepelt, v√©res fejjel. Ňź volt az a majdanosok k√∂z√ľl, akit ismeretlenek elraboltak, napokig fogva tartottak, vertek, sŇĎt let√©ptek egy darabot az egyik f√ľl√©bŇĎl. A Jacenyuk-korm√°nyban ifj√ļs√°gi √©s sportminiszter lesz. A t√°rcatulajdonosokr√≥l itt n√©zehegethettek f√©nyk√©peket, ha szeretn√©tek.

Advertisement

Olekszandr Turcsinov, aki √°tmenetileg egyszerre √°llamfŇĎ, korm√°nyfŇĎ √©s h√°zeln√∂k, bejelentette: l√©trehozt√°k az Eur√≥pai V√°laszt√°s koal√≠ci√≥t, amelynek munk√°j√°ban a Batykivscsina, az Udar √©s a Szvoboda mellett m√°s csoportok k√©pviselŇĎi is r√©szt vesznek. Cs√ľt√∂rt√∂k√∂n kora d√©lut√°n 250-en voltak (a k√©pviselŇĎk maxim√°lis √∂sszl√©tsz√°ma 450 a Rad√°ban), √ļgyhogy ez bŇĎven el√©g b√°rmihez, r√°ad√°sul sz√°muk folyamatosan emelkedik.

Advertisement

M√°ris megsz√≥lalt Ljudmila Gyenyiszova szoci√°lis miniszter is, √©s k√∂z√∂lte, √ľres a kassza, nincs mibŇĎl kifizetni a nyugd√≠jakat. 727 milli√≥ doll√°rra lenne sz√ľks√©g hirtelen. K√ľl√∂nben az ukr√°n emberek szomor√ļak lesznek.

Jacenyuk pedig azt mondta: "Nem √≠g√©rj√ľk, hogy gyorsan jobb lesz az embereknek, sem ma, sem holnap. Minden, amit megtehet√ľnk, annyi, hogy stabiliz√°ljuk a helyzetet, n√©pszerŇĪtlen int√©zked√©sekkel."

Advertisement

........

Azt√°n f√©l √©vvel k√©sŇĎbb j√∂ttek a bolsevikok, √©s megdugtak mindenkit.