Még Werner Herzogot is meghatotta a leghíresebb amerikai filmkritikus

Júliusban érkezik a Life Itself, a tavaly meghalt Roger Ebert életéről szóló dokumentumfilm, amiben olyanok beszélnek a nagyhatású filmkritikusról, mint Martin Scorsese vagy Werner Herzog. Itt az előzetese.

Advertisement

Majdnem ötven éven keresztül írt filmkritikákat a Chicago Sun-Timesnak, évtizedekig vezette Gene Siskellel együtt a tévében a filmes műsorát, írt egy tucat könyvet, írt egy forgatókönyvet a didikirály Russ Meyernek, ez már így leírva is sok dolog, de még mindig csak egy részlete annak, hogy mennyire fontos volt Roger Ebert az amerikai, sőt, igazából a világ filmes újságírásának. Ebert az átlagnézőknek írta a kritikáit és nem a többi újságírónak, képes volt érthetően, egyértelműen fogalmazni komoly témákról, és még ha néha szörnyen nagyokat tévedett az értékítéletében, akkor is meg tudta rendesen indokolni.

Élete utolsó éveiben már nem tudott sem beszélni, sem rendesen enni és inni, mert egy rákos daganat miatt el kellett távolítani az állkapcsát. Utolsó kritikáját a To The Wonder című Terrence Malick című filmről írta, amitől mindig összeszorul a szívem. Tavaly áprilisban halt meg.

Advertisement
Advertisement

És most kijött a róla szóló Life Itself című film előzetese, amit az a Steve James rendezett, aki a hírnevét pont Roger Ebertnek, vagyis inkább a Kosaras álmok című filmjéről írt négycsillagos kritikának köszönhetett. Megszólal benne a fenn említett Russ Meyer, Martin Scorsese, és Werner Herzog tőle szokatlan érzelmességgel elmondja, hogy teljesen meghatotta az, ahogy a beszédképtelen Ebert egyre többet és többet írt.

A Life Itselfet először az idei Sundance filmfesztiválon mutatták be, ott vásárolta meg a Magnolia Pictures forgalmazó, ami július 4-én fogja árulni a filmet VOD-n és Itunes-on. Utána majd a CNN is be fogja mutatni.

Advertisement

[Deadline]

Share This Story

Get our newsletter