Soha nem al√°zt√°k √≠gy meg a vil√°g gourmet-it, √©telokoskod√≥it √©s kajabloggereit: a menŇĎ s√©fek szerint a vend√©gek √ļgysem j√∂nnek r√°, hogy t√©nyleg friss vagy fagyasztott halat esznek.

A New York-i √∂nkorm√°nyzat k√∂telezŇĎv√© tette, hogy a nyers, csak p√°colt vagy nem teljesen √°ts√ľt√∂tt hal√©telek alapanyagait az esetleges parazit√°k elpuszt√≠t√°sa v√©gett mostant√≥l csak m√©lyfagyaszt√°s ut√°n szabad felhaszn√°lni a v√°ros √©ttermeiben. Maga a d√∂nt√©s t√∂bb h√≥napos, de √©letbe csak augusztus elsej√©tŇĎl fog l√©pni.

A tilt√°s az√©rt jelentŇĎs, mert New York egyik nemzeti √©tele a szusi, de rengeteg cevich√©t, lazactat√°rt, gravalaxot √©s m√°s, nyersen p√°colt hal√©telt is esznek. Mik√∂zben a gourmet kult√ļr√°ban alapvetŇĎ f√©tis a friss, nem fagyasztott hal felsŇĎbbrendŇĪs√©ge. Ha nem akarsz tapl√≥nyelvŇĪnek l√°tszani, mondhatni alapvetŇĎ vizsgafeladat, hogy azonnal ki tudd sz√ļrni a kiolvasztott halat.

Advertisement

A New York Times vonatkoz√≥ cikk√©bŇĎl kider√ľl, hogy az √©ttermek a v√°rthoz k√©pest nem is tiltakoztak annyira a rendelet ellen. N√©h√°ny nyilatkoz√≥ s√©f szavaib√≥l ki is rajzol√≥dik, hogy mi√©rt: a vend√©gek √°ltal k√©pzeltn√©l m√°r eddig is sokkal gyakoribb volt, igen dr√°ga, sznob helyeken is, hogy igaz√°b√≥l fagyasztott halat szolg√°ltak fel. Maguk az √©ttermek is sŇĪrŇĪn √©ltek ezzel a biztons√°gi m√≥dszerrel, illetve a k√∂z√∂ns√©g √°ltal tudottn√°l gyakoribb az is, hogy a hal kifog√°sa √©s √©tterembe √©rkez√©se k√∂z√∂tti valamelyik f√°zisban lefagyasztj√°k a halat.

Advertisement

Az, hogy a nagyk√∂z√∂ns√©g erre nem j√∂n r√°, k√∂sz√∂nhetŇĎ az egyre k√≠m√©letesebb fagyaszt√°si technik√°knak. Egy sima m√©lyhŇĪtŇĎben h√≥napokig tartott halat j√≥ esetben √©n is felismerek, de a hirtelen igen alacsony hŇĎm√©rs√©kletre hŇĪt√∂ttet m√°r szinte biztos, hogy nem. M√°rpedig a jobb √©ttermek orvosi mŇĪszerk√©nt haszn√°lt sp√©ci hŇĪtŇĎket haszn√°lnak.

A rendelet nem az √∂sszes tenger gy√ľm√∂lcs√©re vonatkozik: a kagyl√≥f√©l√©k, a halfarmokon teny√©sztett halak √©s egyes tonhalf√©l√©k mentesek al√≥la.