Még odaérhetsz Magyarország legjobb filmfesztiváljára

Illustration for article titled Még odaérhetsz Magyarország legjobb filmfesztiváljára

Sajnálom Titanic, az utóbbi években a Jameson Cinefest 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál simán az ország legjobb filmfesztiválja lett. Kár, hogy Miskolcon van.

Advertisement

És nem azért mondom, mert durva vidékigyűlölő vagyok, hanem mert ha a Cinefest Budapesten lenne, akkor a régió legjobb filmfesztiválja is lehetne és végre talán Szőcs Géza is belátná, hogy marhára nincsen szükség hivatalos, állami Budapesti Nemzetközi Filmfesztiválra. Tényleg nem azért ugrottam seggest egy üst túlzásba, mert én is egy leszek azok közül a félrészeg újságírók közül, akik ott fognak lődörgni vetítések közben a fesztivál pénzén, hanem mert olyan filmeket lehet ott megnézni, amiket előtte a Sundance-en vagy a torontói filmfesztiválon mutattak be, a magyar közönséghez pedig maximum csak egy 720p webripben fognak eljutni.

Mielőtt még valaki durrogna, hogy haha, kellenek a francnak a fekete-fehér, négyórás albán társadalmi szatírák, annak elmondanám, hogy Magyarországon csak itt, csak most fogják bemutatni a The World's End című angol akciófilm/sci-fi/vígjáték/ivós filmet, ami Edgar Wright úgynevezett Cornetto-trilógiájának a harmadik része. Az első két rész a Shaun Of The Dead és a Hot Fuzz volt, az előbbi nem volt magyar mozikban, DVD-n a rettenetes Haláli hullák hajnala címmel jelent meg, a második pedig csúnyán megbukott. De annyira, hogy én nemrég kerestem hozzá filmes kópiát, de a forgalmazó szerint megsemmisítették az összeset. Itt a The World's End előzetese, ne mondjátok, hogy ez művészfilm akar lenni, mert hát mégis arról szól, hogy 5 haver elmegy berúgni, aztán közben beüt a világvége.

Vagy itt van a The East című thriller, ami arról szól, hogy egy privát biztonsági cég egyik munkatársa próbál beépülni egy csapat ökoterrorista közé. A terroristák elsőre úgy néznek ki, mint egy csomó bendzsózó hippi, de mégis képesek elárasztani egy olajfoltot okozó vezérigazgató házát nyersolajjal. A hippik között Ellen Page és Alexander Skarsgard.

Vagy van egy film, amiben Harry Potter játsza Allen Ginsberget. Hogy micsoda? Én sem értem, de tényleg létezik.

De őszintén szólva kicsit értelmetlen ajánlgatni dolgokat a Cinefestre, mert minden ingyenes. Hát mi a túróért nem akarnál mindenre beülni? Megnézhetsz egy rakat rövidfilmet, lesz külön válogatás az IndexVideó legjobb riportjaiból nagyvásznon, közben meg csak akkor nem tudsz a szponzor whiskey-jéből inni, ha kifejezetten nem akarsz.

Advertisement

Én meg holnaptól személyesen is ott leszek és próbálok arról tudósítani, hogy milyen az, ha egy marék félrészeg budapesti újságíró elindul mulatni Miskolcon. Ha minden igaz, a Diósgyőr-Honvédra is megyek. Úgyhogy ha valaki szeretne pofánverni, amiért hülyeségeket írok Gyurcsányról, az megtalál holnap délutántól a helyi Művészetek Palotája előtt.

Share This Story

Get our newsletter