Sajnálom Titanic, az utóbbi években a Jameson Cinefest 10. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál simán az ország legjobb filmfesztiválja lett. Kár, hogy Miskolcon van.

√Čs nem az√©rt mondom, mert durva vid√©kigyŇĪl√∂lŇĎ vagyok, hanem mert ha a Cinefest Budapesten lenne, akkor a r√©gi√≥ legjobb filmfesztiv√°lja is lehetne √©s v√©gre tal√°n SzŇĎcs G√©za is bel√°tn√°, hogy marh√°ra nincsen sz√ľks√©g hivatalos, √°llami Budapesti Nemzetk√∂zi Filmfesztiv√°lra. T√©nyleg nem az√©rt ugrottam seggest egy √ľst t√ļlz√°sba, mert √©n is egy leszek azok k√∂z√ľl a f√©lr√©szeg √ļjs√°g√≠r√≥k k√∂z√ľl, akik ott fognak lŇĎd√∂rgni vet√≠t√©sek k√∂zben a fesztiv√°l p√©nz√©n, hanem mert olyan filmeket lehet ott megn√©zni, amiket elŇĎtte a Sundance-en vagy a toront√≥i filmfesztiv√°lon mutattak be, a magyar k√∂z√∂ns√©ghez pedig maximum csak egy 720p webripben fognak eljutni.

MielŇĎtt m√©g valaki durrogna, hogy haha, kellenek a francnak a fekete-feh√©r, n√©gy√≥r√°s alb√°n t√°rsadalmi szat√≠r√°k, annak elmondan√°m, hogy Magyarorsz√°gon csak itt, csak most fogj√°k bemutatni a The World's End c√≠mŇĪ angol akci√≥film/sci-fi/v√≠gj√°t√©k/iv√≥s filmet, ami Edgar Wright √ļgynevezett Cornetto-tril√≥gi√°j√°nak a harmadik r√©sze. Az elsŇĎ k√©t r√©sz a Shaun Of The Dead √©s a Hot Fuzz volt, az elŇĎbbi nem volt magyar mozikban, DVD-n a rettenetes Hal√°li hull√°k hajnala c√≠mmel jelent meg, a m√°sodik pedig cs√ļny√°n megbukott. De annyira, hogy √©n nemr√©g kerestem hozz√° filmes k√≥pi√°t, de a forgalmaz√≥ szerint megsemmis√≠tett√©k az √∂sszeset. Itt a The World's End elŇĎzetese, ne mondj√°tok, hogy ez mŇĪv√©szfilm akar lenni, mert h√°t m√©gis arr√≥l sz√≥l, hogy 5 haver elmegy ber√ļgni, azt√°n k√∂zben be√ľt a vil√°gv√©ge.

Vagy itt van a The East c√≠mŇĪ thriller, ami arr√≥l sz√≥l, hogy egy priv√°t biztons√°gi c√©g egyik munkat√°rsa pr√≥b√°l be√©p√ľlni egy csapat √∂koterrorista k√∂z√©. A terrorist√°k elsŇĎre √ļgy n√©znek ki, mint egy csom√≥ bendzs√≥z√≥ hippi, de m√©gis k√©pesek el√°rasztani egy olajfoltot okoz√≥ vez√©rigazgat√≥ h√°z√°t nyersolajjal. A hippik k√∂z√∂tt Ellen Page √©s Alexander Skarsgard.

Vagy van egy film, amiben Harry Potter j√°tsza Allen Ginsberget. Hogy micsoda? √Čn sem √©rtem, de t√©nyleg l√©tezik.

De ŇĎszint√©n sz√≥lva kicsit √©rtelmetlen aj√°nlgatni dolgokat a Cinefestre, mert minden ingyenes. H√°t mi a t√ļr√≥√©rt nem akarn√°l mindenre be√ľlni? Megn√©zhetsz egy rakat r√∂vidfilmet, lesz k√ľl√∂n v√°logat√°s az IndexVide√≥ legjobb riportjaib√≥l nagyv√°sznon, k√∂zben meg csak akkor nem tudsz a szponzor whiskey-j√©bŇĎl inni, ha kifejezetten nem akarsz.

Advertisement

√Čn meg holnapt√≥l szem√©lyesen is ott leszek √©s pr√≥b√°lok arr√≥l tud√≥s√≠tani, hogy milyen az, ha egy mar√©k f√©lr√©szeg budapesti √ļjs√°g√≠r√≥ elindul mulatni Miskolcon. Ha minden igaz, a Di√≥sgyŇĎr-Honv√©dra is megyek. √ögyhogy ha valaki szeretne pof√°nverni, ami√©rt h√ľlyes√©geket √≠rok Gyurcs√°nyr√≥l, az megtal√°l holnap d√©lut√°nt√≥l a helyi MŇĪv√©szetek Palot√°ja elŇĎtt.