Biztosan eszedbe sem jutna, hogy ez a p√°ternoszter, pedig √©rdemes lenne r√°gy√ļrni!

Mindez onn√©t jutott eszembe, hogy a Guardian nagy tud√≥s√≠t√°st szentel a n√©metorsz√°gi p√°ternoszterl√°znak: ottani rajong√≥i most ny√°ron kiv√≠vt√°k, hogy √ļjra nyiss√°k meg a lez√°rt felvon√≥t a stuttgarti v√°rosh√°z√°n.

A p√°ternoszter ugyanis m√°ra vil√°gszerte k√ľl√∂nlegess√©g lett, miut√°n az √°ll√≠t√≥lagos balesetvesz√©lyess√©ge miatt egyre ink√°bb kiszorul mindenhonn√©t. A cikk szerint eg√©sz Nagy-Britanni√°ban csak egy vagy k√©t mŇĪk√∂dŇĎ p√°ternoszter maradt, pedig onn√©t sz√°rmazik: az 1860-as √©vekben helyezt√©k √ľzembe az elsŇĎt Londonban.

A leghamarabb a n√©metek haraptak r√°, √©s ott k√ľl√∂n√∂sen n√©pszerŇĪ lett, m√©g ma is mintegy 250 mŇĪk√∂dik az orsz√°gban, de tavasszal √ļgy tŇĪnt, hogy m√°r nem sok√°ig: az √ļj munkahelyi biztons√°gv√©delmi jogszab√°lyok j√ļnius 1-j√©tŇĎl betiltott√°k ezeket a t√≠pus√ļ felvon√≥kat.

N√©metorsz√°gban azonban nem lehet csak √ļgy megtenni mindent: akci√≥ba l√©pett a M√ľncheni P√°ternoszter Sz√∂vets√©gtŇĎl kezdve egy sor aktivista csoportosul√°s, m√©ghozz√° eredm√©nyesen, mert Andrea Nahles munka√ľgyi miniszter visszavonta a tilt√°st, amelyrŇĎl azt √°ll√≠totta, eleve f√©lre√©rt√©s miatt ker√ľlt a jogszab√°lyba.

Advertisement

A j√ļlius v√©g√©n √ļjraindult stuttgarti p√°ternoszter m√°r-m√°r igazi turistal√°tv√°nyoss√°g, √©s egyik rajong√≥ja egyenesen od√°ig megy a cikkben, hogy a n√©met precizit√°shoz √©s megb√≠zhat√≥s√°ghoz, sŇĎt Angela Merkelhez hasonl√≠tja.

N√°lunk is fogynak, de m√©g maradt az√©rt p√°ternoszter bŇĎven: a wikin van egy heveny√©szett lista is, de ebbŇĎl p√©ld√°ul kimaradt a FŇĎpolg√°rmesteri Hivatalban mŇĪk√∂dŇĎ, ami rem√©lhetŇĎleg m√©g mindig megvan, √©n √©veken √°t haszn√°ltam, √©s sose l√°ttam, hogy b√°rkinek baja lett volna tŇĎle, pedig egyszer m√©g a s√°ntik√°l√≥ Demszky G√°bor is beugrott a f√ľlk√©mbe.

A legviccesebb, hogy m√©g mindig tartja mag√°t a legenda, hogy a legfelsŇĎ/legals√≥ szinteken √°tfordul√≥ f√ľlk√©k balesetvesz√©lyesek lenn√©nek, b√°r t√©ny, hogy nekem is a torkomban dobogott a sz√≠vem, amikor n√©ha fordultam egyet j√≥kedvemben.

Advertisement

Viszont ami sokunknak itt Magyarorsz√°gon mindennapos √©lm√©ny volt, addig a p√°ternoszterre val√≥s√°ggal r√°csod√°lkoz√≥ angol √ļjs√°g√≠r√≥ cikke azt mutatja, hogy jobban ki k√©ne haszn√°lni a mŇĪk√∂dŇĎ p√°ternosztereinket, √ļgyhogy nagyon rem√©lem, lesz √©lelmes v√°llalkoz√≥, aki p√°ternosztert√ļr√°t szervez majd az √©rdeklŇĎdŇĎ turist√°knak. Hiba volna kihagyni!