Biztosan eszedbe sem jutna, hogy ez a páternoszter, pedig érdemes lenne rágyúrni!

Advertisement

Mindez onnét jutott eszembe, hogy a Guardian nagy tudósítást szentel a németországi páternoszterláznak: ottani rajongói most nyáron kivívták, hogy újra nyissák meg a lezárt felvonót a stuttgarti városházán.

A páternoszter ugyanis mára világszerte különlegesség lett, miután az állítólagos balesetveszélyessége miatt egyre inkább kiszorul mindenhonnét. A cikk szerint egész Nagy-Britanniában csak egy vagy két működő páternoszter maradt, pedig onnét származik: az 1860-as években helyezték üzembe az elsőt Londonban.

Advertisement

A leghamarabb a németek haraptak rá, és ott különösen népszerű lett, még ma is mintegy 250 működik az országban, de tavasszal úgy tűnt, hogy már nem sokáig: az új munkahelyi biztonságvédelmi jogszabályok június 1-jétől betiltották ezeket a típusú felvonókat.

Németországban azonban nem lehet csak úgy megtenni mindent: akcióba lépett a Müncheni Páternoszter Szövetségtől kezdve egy sor aktivista csoportosulás, méghozzá eredményesen, mert Andrea Nahles munkaügyi miniszter visszavonta a tiltást, amelyről azt állította, eleve félreértés miatt került a jogszabályba.

Advertisement

A július végén újraindult stuttgarti páternoszter már-már igazi turistalátványosság, és egyik rajongója egyenesen odáig megy a cikkben, hogy a német precizitáshoz és megbízhatósághoz, sőt Angela Merkelhez hasonlítja.

Nálunk is fogynak, de még maradt azért páternoszter bőven: a wikin van egy hevenyészett lista is, de ebből például kimaradt a Főpolgármesteri Hivatalban működő, ami remélhetőleg még mindig megvan, én éveken át használtam, és sose láttam, hogy bárkinek baja lett volna tőle, pedig egyszer még a sántikáló Demszky Gábor is beugrott a fülkémbe.

Advertisement

A legviccesebb, hogy még mindig tartja magát a legenda, hogy a legfelső/legalsó szinteken átforduló fülkék balesetveszélyesek lennének, bár tény, hogy nekem is a torkomban dobogott a szívem, amikor néha fordultam egyet jókedvemben.

Viszont ami sokunknak itt Magyarországon mindennapos élmény volt, addig a páternoszterre valósággal rácsodálkozó angol újságíró cikke azt mutatja, hogy jobban ki kéne használni a működő páternosztereinket, úgyhogy nagyon remélem, lesz élelmes vállalkozó, aki páternosztertúrát szervez majd az érdeklődő turistáknak. Hiba volna kihagyni!

Share This Story

Get our newsletter