This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Még mindig tart az eljárás a Lázár János által feljelentett kommentelő ügyében

A Cink által tavaly kirobbantott szegedi kommentbotrány folytatódik. Majdnem egy évig nyomoztak és égették a közpénzt amiatt, hogy Lázár János be akarta ijeszteni a magyar sajtót és a netezőket. Eredmény persze nincsen, hogy is lehetne egy tök átlagos hozzászólás miatt. De Lázár nem adja fel!

Advertisement

Emlékszel arra, hogy 2013. áprilisában Lázár János becsületsértésért feljelentette a Délmagyarországot és a lap pár olvasóját, mert tiszteletlenül mertek kommentelni egy, a trafiktörvény atyjának halálos áldozattal járó autóbalesetéről szóló cikk alá? Lázár emiatt a komment miatt hozta mozgásba a nyomozó szerveket:

"Lázárt sem érdekli senki és semmi, engem sem érdekel Lázár. Nemhiába használt lézerblokkolót, és nyomták a közpénzt abba, hogy minél biztonságosabb autó védje a seggét, mert tudta, hogy állat módjára közlekedik. És igenis sajnálom, hogy nem ő maradt ott."

Advertisement

Kemény, markáns, de nem kirívóan durva komment, én is mindennap kapok ilyet, a politikusok rengeteget, azért is politikusok, hogy ennél tízszer keményebbet is lenyeljenek,természetesen semmi perképes nincsen benne.

Lázár is miheztartás végett fenyegette a feljelentéssel a megyei lapot. A lap értett a szóból és a szabad sajtónak komoly károkat okozva belement félmillió forint peren kívüli kifizetésébe.

Advertisement

Érdekes eleme volt a sztorinak, hogy Lázár titkára többszöri kérdésemre is hatalmasat hazudott, amikor azt lódította - teljesen feleslegesen - hogy a főnöke senkit sem jelentett fel, mindössze egy darab polgári peres eljárást indított Győrben. A nyilvánvaló hazugságot maga Törő Sándor, a Csongrád Megyei Főügyészség főügyész-helyettese cáfolta meg gyorsan, elmesélve, hogy Lázár János az ügyészségen büntetőfeljelentést is tett ismeretlen tettes ellen, rágalmazás miatt a komment-ügyben.

Advertisement
Advertisement

De mi történt április óta? Erről írt friss posztot a Tumblrre Mindenekfelett felhasználó, a feljelentett felhasználó fia, akiről így derült ki - kicsi a világ - hogy egyébként azonos a Cink Mindenekfelett nickű vendégszerzőjével, aki nemrég fergetegesen vicces helyszni riportot írt egy szegedi rezsigyűlésről. És elképesztő, hogy a bűnüldüző szervek milyen hosszan rugóztak az ügyön, természetesen végog tök feleslegesen. Elkértem a sztorit a szerzőtől, úgyhogy innentől mesélje el ő, mi történt a pöhendi Lázár által meghurcolt állampolgárral:

Advertisement

INNENTŐL JÖN A VENDÉGPOSZT

Hogyan nem pörlekedett a tekintetes úr a zsellérekkel?

Tavaly tavasszal levél jött azzal, hogy apám lesz szíves gyanúsítotti kihallgatáson megjelenni a Szegedi Nyomozó Ügyészségen. Kevéssé gondoltuk valószínűnek, hogy nyugdíjasként boltba járás vagy kerti munka közben keveredett volna összetűzésbe a törvénnyel, így a következő pár napban a családon belüli kommunikáció rendszerint az „a picsa lehet" költői kérdésre szorítkozott. Idegesek voltunk tehát, arra tudtunk gondolni legfeljebb, hogy apám utálja a rendszert, el is járogatott tüntetésekre, meg nekem is nagy volt a pofám, többek közt szervezőként részt vettem diáktüntetésekben, aztán most rajtunk statuál példát az orbánterror, ránk húznak valami engedély nélküli röpiratterjesztést vagy előkerülnek a jugoszláv békaemberek. Telefonáltunk az ügyészségre, hogy tessenek már mesélni a gyanúsítás tárgyáról, azt mondták, telefonon ezt nem közölhetik. Bebuszoztunk személyesen, mivel anyám már sík ideg volt, akkor is azt mondták, hogy nyugodjunk meg, majd a kihallgatáson kiderül. Általában megnyugszik az ember, ha bűnözőként kezelik az apját, igen.

Advertisement

Eljött a kihallgatás napja, bekísértem az öreget, addig mászkáltam meg malmoztam a Tisza-parton, meg elmélkedtem, hogy amilyen jó a külpolitikánk, legalább kibaszásból simán megadnák a politikai menedékjogot Szerbiában. Egy óra elteltével széles vigyorral jött ki apám, kérdeztem, mi ennyire vicces.
- Feljelentett bennünket a Lázár – mondta.
- A János? Azt a rohadt. Miért?
- Becsületsértésért.
- Becsületsértésért. A Lázár.
Na jó, itt felröhögtem, mivel sértettünk meg mit? Néztem a jegyzőkönyvet, ami szerint a mi internet-előfizetésünkről érkezett a Délmagyarra a „Lázárt sem érdekli senki és semmi" című, azóta sokat idézett komment. Egyem meg az érzékeny kicsi lelkét, én a náciktól kaptam kommentben annyi buzizást, vörös taknyozást, szombaton nem dolgozást és Botka irodájáig visszabaszást, miután elmondtam a véleményem a kormánypártról, hogy egy közepes csendes-óceáni sziget árát gombolhatnám le ennyi erővel a helyi jobbos portálról.

Az egész elég abszurd volt. Használt lézerblokkolót? Használt. Volt szép Audija közpénzből? Volt bizony. Érdekli valami? Hát, amikor apám nyugdíját kellett kádárhuszározás közepette elvenni, akkor például nem érdekelte, hogy amúgy megdolgozott-e érte, és ki tudja-e fizetni a család a számlákat. A többi meg vélemény, ha lehet is vitatkozni a stílusán.

Advertisement

Mint később kiderült, a Délmagyart is perelték és eléggé nem akaródzott nekik foglalkozni az üggyel, de a Cinken jó helye volt a történetnek, a TASZ pedig készségesen nyújtott jogi segítséget. Még aznap megszólalt Lázár titkára és kötötte az ebet a karóhoz, hogy az államtitkár csak a Délmagyar kiadója ellen indított pert. A megyei főügyész-helyettes szerint viszont Lázár büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, apámon kívül másokat is kihallgattak.

Apám panasszal élt a gyanúsítás ellen, ezt elutasították azzal a zseniálisan szakszerű indoklással, hogy az ügyészség „az IP címek alapján megállapította, hogy milyen e-mail címről érkezett a becsületet sértő hozzászólás. Erre figyelemmel megalapozott gyanú volt arra, hogy az e-mail címet használó személy lehetett a bejegyzés írója, ezért csakis gyanúsítotti kihallgatása történhetett meg". Persze, régen az írógépet a beadatott minta alapján könnyebb volt azonosítani, most ez a sok számítógépes basz, e-mail meg IP-cím keveredik össze-vissza, de azért próbálkoznak.

Advertisement

Történt aztán, hogy áthelyezték az ügyet a Bács-Kiskun megyei ügyészségre, mert hogy, hogy nem, az egyik gyanúsított a Csongrád megyei ügyészség egyik munkatársának házastársa volt. Egyre csak hosszabbítgatták a nyomozást, a Délmagyar kiadója meg inkább lepaktált peren kívül és kicsengetett 500 ezret Lázárnak. Csókoltatta is őket az újságírószakma, meg mi is, hogy hivatkozási alapot adnak az egész hülye eljárásnak. Így teltek aztán a hónapok, jöttek mindig a levelek a nyomozás meghosszabbításáról, meg különválasztották apám ügyében az eljárást a többi gyanúsítottól.

Tegnap megint csengetett a postás. Az ügyész írt, hogy már nem akar foglalkozni az egésszel. Áttette a szegedi városi bíróságra, magánvádasra. Na, így nem pörlekedett az igazmondó tekintetes úr a zsellérekkel.

Advertisement

(A csodás, klasszikus animgif Szarvas műve)

Share This Story

Get our newsletter