Illustration for article titled Még mindig csodálatos tud lenni a válogatott futball

Pedig sokaknak állítólag csak nyűg, és aztán mégis.

Amikor kisorsolták a jelenlegi Eb-selejtezők csoportjait, teljesen nyilvánvalónak tűnt, hogy érdektelen lesz az egész cirkusz: a 24 csapatos Európa-bajnokságra tényleg minden kicsit is komolyan vehető csapat ki fog jutni, a nagyok félgőzzel is.

Advertisement

Erre meg mi volt eddig? Németország kikapott a lengyelektől és nem bírt otthon az írekkel. A spanyolok kikaptak Szlovákiától, a hollandok Izlandon és Csehországban. A portugálok otthon buktak Albánia ellen, az északírek nyertek Athénban és Budapesten stb.

Szerencsére az e hét végi forduló is ebben a szellemben folytatódott. Ki gondolta volna, hogy a Feröer-szigetek, Liechtenstein, Málta, San Marino kvartett összesen nyolc pontot szerez egyetlen játéknapon? Vagy hogy a világranglista negyedik helyezettje, Belgium otthon nem bír Walesszel? Esetleg hogy Ausztria megveri az oroszokat, akiket momentán öt ponttal meg is előz?

Advertisement

A meccsek is izgalmasak: én háromba néztem bele, ebből a magyar–finn végig kiélezett és feszült volt, és ebből a szempontból tényleg mindegy, hogy csúnya volt-e vagy sem. Az angol-szlovén sem volt annyira sima, mint az eredmény mutathatja, a belga–walesi pedig igazi körömrágós meccs volt.

Advertisement
Advertisement

Egyértelműen izgalmasabb egy-egy válogatott játéknap, mint egy BL-forduló. Ezért is tud felbosszantani, amikor a klubsoviniszta szurkolók (főleg a nemzetközi nagycsapatok drukkereiről beszélek) minden válogatott meccs miatti szünet miatt nyavalyogni kezdenek, mert egy hétvégét anélkül kénytelenek eltölteni, hogy látnák, amint a milliárdokból összerakott csapatuk hősiesen legyőzi az Almeriát vagy a Burnleyt.

Válogatott szinten valamiért jobban eltűnnek a különbségek, ezért nincs lefutott meccs sem, legalábbis most. Aztán könnyen lehet, hogy maga az Eb megint kiszámítható lesz, agyonóvatoskodott meccsekkel, és borítékolható német, spanyol, esetleg francia fölénnyel, de ez most mindegy.

Advertisement

A lényeg az, hogy ez a selejtezősorozat jóval élvezetesebben alakul a vártnál, és nemhogy nem tett rosszat a felemelt létszám, hanem a törpék kivételével egyelőre tényleg majdnem bárki kijuthat. Valódi tétje van még egy litván–szlovén, osztrák–montenegrói vagy skót–ír meccsnek is (az utóbbin milyen gólt lőtt már Shaun Maloney?), nem is beszélve a magyar–finnről. Nekem komolyan hiányozni fog, hogy jövő tavasszal jön csak a folytatás.

Advertisement

Fotó: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Share This Story

Get our newsletter