This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Még gyerektábort is szerveztek a töki titkos náci emlékműhöz

Illustration for article titled Még gyerektábort is szerveztek a töki titkos náci emlékműhöz

Nagy élet folyik Tök közelében az erdőben, ahol olvasónk nyilaskeresztes címerekkel díszített, német és magyar nyelvű náci emlékművet fedezett fel. Egy helyi lakos azt mesélte, hogy a környéken gyakran tűnnek fel korhű egyenruhába öltözött túrázók. Tavaly nyáron pedig valaki gyerektábort szervezett az emlékkőhöz.

Advertisement

A kő minimum három különböző szubkultúrának is kultikus helye a Cink nyomzása szerint.

Advertisement

1.) Honvéd hagyományörzők

A közeli lovarda tulajdonosa a Cinknek elmesélte, hogy most télen korhű második világháborús katonaruhát viselő, valamilyen doni emléktúrán résztvevő csapat bérelt náluk szállást, és ők is ellátogattak az emlékműhöz.

Advertisement
Illustration for article titled Még gyerektábort is szerveztek a töki titkos náci emlékműhöz

A Doni Hősök Emléktúra a magyar hagyományörzők egyik legnagyobb éves eseménye. A hagyományörzők alapból nem nácik, hanem olyan emberek, akik sxzabadidejűkben nem Star Wars- vagy Bosszúállók-jelmezbe, neoprén mellescsizmába vagy körömcipőbe és koktélruhába, hanem korhű magyar katonaruhákba szeretnek öltözködni. Az emléktúra egyhetes, 100 kilométeres, jelmezes menetgyakorlat volt. Bár nyilván akadnak köztük szélsőségesek is, a követ tudomásunk szerint biztosan nem ők állították.

Advertisement

2.) Jobboldali teljesítménytúrázók

Advertisement

A következő csoport azoké, akik nosztalgiával gondolnak például a Budapestet védő német és magyar katonák kitörési kísérletére, ezért minden évben részt vesznek a Kitörés 60 nevű 60 kilométeres emlék-teljesítménytúrán. "Sokan amiatt jönnek, mert nem akarnak elmenni a rendőrség által körbevett és ellenőrzött MNA-s [Magyar Nemzeti Arcvonal, korábban Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok, a szerk.] rendezvényre - ismerte be a Cinknek a túra egyik szervezője. De a Kitörés 60 szerinte - amellett, hogy "történelmi megemlékezés és főhajtás" - alapvetően azért sportesemény, igazi teljesítménytúra ellenőrzőpontokkal, amin sokan emiatt vesznek részt és a legkevésbé sem hungaristák. A túrát az a Börzsöny Akciócsoport szervezi, amelynek van egy csomó, a második világháborúhoz semennyire sem kötődő természetjáró rendezvénye is.

Emberünk azt is elmesélte, hogy már a rendőrség is rájött, hogy ők különböznek a náciktól. Míg három-négy éve még rengeteg rendőr várta őket kamerás kocsikkal a Várban, ahonnan a túra indul, ma már csak odaküldenek pár rendőrt, rájuk nézni.

Advertisement

3.) Az igazi, vegytiszta nyilasok

Minden beszélgetőpartnerem szerint ők állították a követ, amit a nyilaskeresztes szimbolika eleve valószínűvé tett. Az ő rendezvényük a Becsület napja nevű megemlékezés, ami szintén kirándulással zárul a kitörési kísérlet napjának évfordulóján.

Advertisement
Illustration for article titled Még gyerektábort is szerveztek a töki titkos náci emlékműhöz

Igyekeztünk kideríteni, hogy az emlékművet engedéllyel állították-e, illetve hogy köz- vagy magánterületen áll-e. De sem Tök önkormányzatánál, sem a jegyzői irodán nem tudtak semmmit az emlékkőről, soha nem hallottak róla, így csak valószínű, hogy onnan engedélyt sem kaphatott. De igazából azt sem tudták megmondani, hogy a kérdéses terület önkormányzati föld-e. A főépítész anyit mondott, hogy "nem nagyon van földje" az önkormányzatnak, szóval valószínűleg magánterületen áll.

Advertisement

[zombináci artwork by NAK]

Share This Story

Get our newsletter