Még gyerektábort is szerveztek a töki titkos náci emlékműhöz

Nagy élet folyik Tök közelében az erdőben, ahol olvasónk nyilaskeresztes címerekkel díszített, német és magyar nyelvű náci emlékművet fedezett fel. Egy helyi lakos azt mesélte, hogy a környéken gyakran tűnnek fel korhű egyenruhába öltözött túrázók. Tavaly nyáron pedig valaki gyerektábort szervezett az emlékkőhöz.

A kő minimum három különböző szubkultúrának is kultikus helye a Cink nyomzása szerint.

1.) Honvéd hagyományörzők

A közeli lovarda tulajdonosa a Cinknek elmesélte, hogy most télen korhű második világháborús katonaruhát viselő, valamilyen doni emléktúrán résztvevő csapat bérelt náluk szállást, és ők is ellátogattak az emlékműhöz.

Advertisement

A Doni Hősök Emléktúra a magyar hagyományörzők egyik legnagyobb éves eseménye. A hagyományörzők alapból nem nácik, hanem olyan emberek, akik sxzabadidejűkben nem Star Wars- vagy Bosszúállók-jelmezbe, neoprén mellescsizmába vagy körömcipőbe és koktélruhába, hanem korhű magyar katonaruhákba szeretnek öltözködni. Az emléktúra egyhetes, 100 kilométeres, jelmezes menetgyakorlat volt. Bár nyilván akadnak köztük szélsőségesek is, a követ tudomásunk szerint biztosan nem ők állították.

Advertisement

2.) Jobboldali teljesítménytúrázók

Advertisement

A következő csoport azoké, akik nosztalgiával gondolnak például a Budapestet védő német és magyar katonák kitörési kísérletére, ezért minden évben részt vesznek a Kitörés 60 nevű 60 kilométeres emlék-teljesítménytúrán. "Sokan amiatt jönnek, mert nem akarnak elmenni a rendőrség által körbevett és ellenőrzött MNA-s [Magyar Nemzeti Arcvonal, korábban Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok, a szerk.] rendezvényre - ismerte be a Cinknek a túra egyik szervezője. De a Kitörés 60 szerinte - amellett, hogy "történelmi megemlékezés és főhajtás" - alapvetően azért sportesemény, igazi teljesítménytúra ellenőrzőpontokkal, amin sokan emiatt vesznek részt és a legkevésbé sem hungaristák. A túrát az a Börzsöny Akciócsoport szervezi, amelynek van egy csomó, a második világháborúhoz semennyire sem kötődő természetjáró rendezvénye is.

Emberünk azt is elmesélte, hogy már a rendőrség is rájött, hogy ők különböznek a náciktól. Míg három-négy éve még rengeteg rendőr várta őket kamerás kocsikkal a Várban, ahonnan a túra indul, ma már csak odaküldenek pár rendőrt, rájuk nézni.

Advertisement

3.) Az igazi, vegytiszta nyilasok

Minden beszélgetőpartnerem szerint ők állították a követ, amit a nyilaskeresztes szimbolika eleve valószínűvé tett. Az ő rendezvényük a Becsület napja nevű megemlékezés, ami szintén kirándulással zárul a kitörési kísérlet napjának évfordulóján.

Advertisement

Igyekeztünk kideríteni, hogy az emlékművet engedéllyel állították-e, illetve hogy köz- vagy magánterületen áll-e. De sem Tök önkormányzatánál, sem a jegyzői irodán nem tudtak semmmit az emlékkőről, soha nem hallottak róla, így csak valószínű, hogy onnan engedélyt sem kaphatott. De igazából azt sem tudták megmondani, hogy a kérdéses terület önkormányzati föld-e. A főépítész anyit mondott, hogy "nem nagyon van földje" az önkormányzatnak, szóval valószínűleg magánterületen áll.

Advertisement

[zombináci artwork by NAK]

Share This Story