Ez azért érdekes, mert az ex-Orbán-haver Simicska, mint köztudomású, eléggé nagy szeletet birtokolt a köztéri reklámokból. A közeljövőben valamivel kisebbet fog.

A Népszava írja a Habony Árpád médiacézárosodásának hátteréről szóló cikkében mintegy mellesleg, keretesben a következőket:

Nem az eddig az ESMA Zrt. tulajdonában lévő villanyoszlop-reklámok jogát értékesítette tegnap a spanyol-magyar cég, hanem mint a társaságot irányító Bleuer István közleményéből kiderült, az egész ESMA Zrt.-t. Bleuer a tulajdonostársakkal egyetértésben úgy határozott, hogy az ESMA menedzsmentje részére értékesíti a társaságot, s „a beruházás nagysága miatt a megmaradt csapatnak szüksége volt egy pénzügyi befektetőre is”. Több gazdasági szereplő megkeresése után Garancsi István adta a legkedvezőbb ajánlatot – írták. Tegnap megvásárolta az ESMA részvények 100 százalékát. A közlemény szerint Garancsi célja, hogy az érdekkörébe tartozó cégek reklámtevékenységét az ESMA koordinálja, de „természetesen bízik a további terjeszkedésben is”. A zrt. vezérigazgatója, valamint a management tulajdonosi képviselője a cégnél csaknem 20 éve dolgozó Gátai Péter lett. Három éve törvény tiltja a villanyoszlopokra kifüggesztett reklámokat, ami jelentős bevételi forrástól fosztotta meg az ESMA-t, mégis évek óta élénken érdeklődik iránta egy kormányközeli kör. Lapunk információi szerint – szemben a Népszabadság megkeresésére adott válasszal – a nemzeti fejlesztési tárcánál már készül az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a lámpaoszlopokon ismét kihelyezhetőek legyenek reklámok. Ismert, a második Orbán-kormány 2012-ben a közlekedési törvény módosításában rejtette el azt a passzust, amely alapján az ESMA-nak több mint tízezer, villanyoszlopon lévő hirdetőfelületet kellett leszerelnie.

Advertisement

Simicska köztéri növekedésének legalábbis a kezére játszott ez a fent említett tiltás, ez egy. Sokan mondták, írták, hogy miközben Tapolcán és környékén – mármint a vonatkozó választókerületben – nagyon is jelen volt Rig Lajos jobbikos jelölt, a többi jelöltek viszont nem voltak jelen, ez kettő. A Fideszé sem. Többek közt ez az egyik alapja a Simicska lepaktált a Jobbikkal mantrának, ami sulykolása csütörtökön Lázár János-i magasságokig emelkedett.

Advertisement

Nos, az ESMA–Garancsi bizniszből és a felmerülő törvénymódostásu szándékból is látszik, még mindig nincs, aki a Fidesznél és a kormánynál gyorsabban reagálna az idők változásaira.

Egyre izgalmasabb a buli, ugye?