Neki és Gyurcsánynak is legalább egy helyen egyéniben is győznie kell. Mesterházy legalább a szövetségeseit jól meg tudta szívatni.

A Parlament előtt fekszik az új házszabály tervezete, amire azért volt szükség, mert a következő parlamentben már sokkal kevesebb képviselő lesz. Minden változik, így a frakcióalakítás szabályai is, amik igen egyszerűek, ha ebben a formában fogadják majd el őket tényleg: ha önálló a pártlista, már 3 képviselő frakciót alakíthat, ha nem önálló, akkor ehhez öten kellenek.

(1) Képviselőcsoportot legalább öt képviselő alakíthat.

(2) Képviselőcsoportot alkothat az ugyanazon párthoz tartozó legalább három képviselő akkor is, ha mandátumukat ugyanazon önálló országos pártlistáról szerezték .

Bajnai addig taktikázott, hogy a közös listával sokkal rosszabbul járthat, mintha saját listával vágott volna neki, kivéve persze azt az esetet, ha az önálló listája nem érte volna el az 5 százalékos küszöböt. A közös lista elvileg akár befutó pozcióiba ugyanis 4 bajnaista név került. Maga a listamásodik Bajnai és az ötödik Szabó Tímea tutira bent vannak, a 16. helyezett Együtt-jelölt is szinte garantáltan, a 36. pozícióba kerülő élete viszont már egyáltalán nem olyan nyugodt. De még akkor is, ha ő is becsusszan, egy darab egyéni körzetet mindenképp meg kell nyerni ahhoz az Együtt-frakcióhoz, ami szóló indulás és mondjuk 6 százalékos bejutás esetén garantált lett volna.

Bár ugyanez vonatkozik a DK-ra is, mármint az egyéni körzetes győzelmi kényszer a frakcióalakításhoz, az ő poharuk mégis sokkal inkább félig teli, hiszen ők a mélyből törtek fel, ellentétben a kezdetben sokkal többet remélő, majd összetöpörödő, végül minden önbizalmát elvesztő Együttel.

(via 444)