Csak a magyar ellenz√©kiek nevezik Orb√°n Viktort Putyin b√°bj√°nak, belpolitikai okokb√≥l? Nem, ezt teszi a Vedomosztyi c√≠mŇĪ komoly orosz gazdas√°gi lap publicist√°ja is. Szembes√ľlj, mit gondolnak r√≥lunk az oroszok!

Az√©rt emeltem ki, hogy komoly, mainstream gazdas√°gi lapr√≥l van sz√≥, hogy ne gondolj valami jelent√©ktelen kis sz√©lsŇĎs√©ges kiadv√°nyra, vagy radik√°lis antiputyinista fanzinra. √ćgy m√°r a c√≠me sem ironiz√°l√°s, komolyan gondolj√°k, hogy Orb√°n Viktor a budapesti ember√ľk.

A cikk arr√≥l sz√≥l, hogy a magyar parlament megszavazta a t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°st, ami arra szolg√°lt, hogy az EU-t megker√ľlve fel√©p√≠thess√©k magyar ter√ľleten is a D√©li √Āramlat nevŇĪ orosz g√°zvezet√©ket. A magyar korm√°nyp√°rt hazai fogyaszt√°sra persze tagadta, hogy ez lenne a m√≥dos√≠t√°s c√©lja, b√°r ez teljesen nyilv√°nval√≥ volt, √©s mindenki m√°s mellett a Cink is meg√≠rta.

Az orosz lap szerzŇĎj√©nek ez evidencia. Csak√ļgy, mint az, hogy a magyar minisztereln√∂k ‚Äď aki "t√∂bbsz√∂r√∂sen kinyilv√°n√≠totta a szimp√°ti√°j√°t Vlagymir Vlagyimirovics politik√°ja ir√°nt ‚Äď "nagyon hasonl√≥an politiz√°l Putyinhoz".

Advertisement

Igaz√°b√≥l vicces ilyeneket olvasni √ļgy, hogy a kontextus nem negat√≠v, hanem le√≠r√≥:

Orb√°n nemcsak a parlamentet, de az √∂nkorm√°nyzatokat is az ellenŇĎrz√©se alatt tartja, csak√ļgy, mint a sajt√≥ nagy r√©sz√©t, √©s a nemzeti bankot is egy volt koll√©g√°ja √©s bar√°tja vezeti. A retorik√°ja Eur√≥pa-ellenes √©s a hagyom√°nyos nemzeti √©rt√©kekre f√≥kusz√°l.

A cikk√≠r√≥ felveti, hogy hi√°ba Orb√°n lojalit√°sa, a D√©li √Āramlat √ľgy√©ben ez √∂nmag√°ban semmire sem el√©g, mert Bulg√°ria a magyarokn√°l sokkal ink√°bb akad√©koskodik. M√°rpedig Magyarorsz√°g hi√°ba loj√°lis, nincs kij√°rata a Fekete-tengerre, ellent√©tben a bolg√°rokkal.

Advertisement

Nekem ez a kedvenc részem:

Három nappal azután, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezére Magyarországon járt, a magyarok leállították a gáz reexportálását Ukrajnába. A mi embereink! De mégis van egy pár "de".

(via portfolio.hu)