Az ipari felhaszn√°l√°s√ļ energia √°r√°t is cs√∂kkenteni szeretn√© a korm√°ny, mondta Orb√°n Viktor az EU-cs√ļcs ut√°n Br√ľsszelben. Hogy hogyan, azt a v√°laszt√°sok ut√°n fogja elmes√©lni.

Az MTI így idézi:

A h√°ztart√°sok √©s a k√∂zint√©zm√©nyek energiak√∂lts√©geinek cs√∂kkent√©s√©n t√ļl a korm√°ny a gazdas√°g egy√©b szektoraira is ki akarja terjeszteni a rezsics√∂kkent√©st, az ipari felhaszn√°l√°s√ļ energia √°r√°t is cs√∂kkenteni szeretn√© - tudatta p√©nteken Orb√°n Viktor minisztereln√∂k az Eur√≥pai Uni√≥ √°llam- √©s korm√°nyfŇĎinek tan√°cskoz√°s√°t k√∂vetŇĎen. A minisztereln√∂k ism√©t megerŇĎs√≠tette: √°ll√°spontja az, hogy a versenyk√©pess√©g kulcsa a j√∂vŇĎben az energia √°ra lesz. Orb√°n Viktor k√∂z√∂lte, hogy m√°rcius 27-√©n adj√°k majd √°t Szada k√∂zel√©ben a Szlov√°ki√°t √©s Magyarorsz√°got √∂sszek√∂tŇĎ f√∂ldg√°zvezet√©ket, amely uni√≥s t√°mogat√°ssal val√≥sult meg.

Van egy másik energiás hír, szintén friss:

Dmitrij Medvegyev korm√°nyfŇĎ a 2010-es harkovi orosz-ukr√°n meg√°llapod√°sok felmond√°s√°t javasolta a nemzetbiztons√°gi tan√°cs √ľl√©s√©n. A meg√°llapod√°sban Oroszorsz√°g v√°llalta, hogy t√≠z √©vre mintegy 30 sz√°zal√©kkal cs√∂kkenti az Ukrajn√°nak sz√°ll√≠tott g√°z jelentŇĎs, elŇĎre meghat√°rozott r√©sz√©nek √°r√°t. Cser√©be Kijev belegyezett, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta a jelenleg is hat√°lyban l√©vŇĎ szerzŇĎd√©s lej√°rta, 2017 ut√°n √ļjabb 25 √©vig, vagyis 2042-ig a Kr√≠mben maradjon. Medvegyev azzal indokolta a javaslatot, hogy az alapj√°n Ukrajna 11 milli√°rd doll√°rral tartozik Oroszorsz√°gnak. Hozz√°tette, a tavaly 3 milli√°rd doll√°r √©rt√©kben v√°s√°rolt eur√≥k√∂tv√©nyek form√°j√°ban Kijevnek ny√ļjtott hitelt √©s az ukr√°n √°llami g√°zc√©g 2 milli√°rd doll√°ros tartoz√°s√°t belesz√°molva Ukrajna ad√≥ss√°ga 16 milli√°rd doll√°rra r√ļg. Vlagyimir Putyin √°llamfŇĎ egyet√©rtett azzal, hogy Oroszorsz√°gnak megvan az alapja a 16 milli√°rd visszak√∂vetel√©s√©re, de arra adott utas√≠t√°st, hogy a korm√°ny "nem sietŇĎsen", de vitassa meg √©s elemezze a helyzetet, majd terjessze be elk√©pzel√©s√©t.

Advertisement