J√∂n helyette valami m√°ty√°skir√°lyos szobor, Marx pedig az egyetemt√∂rt√©neti ki√°ll√≠t√°sra ker√ľl.

"Ha bemegyek a Szent Istv√°n Egyetem √©p√ľlet√©be, akkor egy Szent Istv√°n-mellszobor fogad. Ehhez k√©pest a mi egyetem√ľnk fŇĎ√©p√ľlet√©ben semmi nincs, ami a Corvinus n√©vre utalna"

Rostov√°nyi Zsolt rektor az Eduline-nak adott interj√ļj√°ban azonnal r√°√©rzett, mi a legfontosabb k√©rd√©s egy modern egyetemen.

A bel√©pŇĎplasztika.

‚ÄěA ki√°ll√≠t√°s a k√©t alapint√©zm√©ny, a K√∂zg√°z √©s a Kert√©szeti Egyetem t√∂rt√©net√©t k√∂veti v√©gig, sokf√©le dokumentumot √©s relikvi√°t √°ll√≠tunk majd ki. Mivel a Corvinus egyik elŇĎdint√©zm√©ny√©t Marx K√°rolyr√≥l nevezt√©k el, √≠gy ŇĎ is a m√ļlt r√©sze. De nem a jelen√©"

Advertisement

Ezzel indokolta a szoborkedvelŇĎ rektor az √°thelyez√©st. A m√°ty√°sos plasztik√°ra a Magyar K√©pzŇĎmŇĪv√©szeti Egyetem oktat√≥inak √©s hallgat√≥inak √≠rtak ki p√°ly√°zatot.

A Marx-szobrot t√∂bbsz√∂r a rendszerv√°lt√°s √≥ta is el akart√°k t√°vol√≠tani az egyetem aul√°j√°b√≥l, a legut√≥bbi pr√≥b√°lkoz√°s volt a legviccesebb, 2014 elej√©n a R√©tv√°ri Bence vezette Ifj√ļs√°gi Kereszt√©nydemokrata Sz√∂vets√©g (IKSZ) azzal pr√≥b√°lt t√°madni, hogy a zsid√≥ Marx k√∂zismert antiszemita volt, ez√©rt kell elt√°vol√≠tani.