​Mátyáshoz és Nagy Péterhez hasonlította Orbánt a Nemzet publicistája

Amikor olyan gyorsan pörög a nyelv, hogy kicsúszik a nyáltól síkos kanyarban: Ballai Attila, a híresen Orbán-szerelmes sportújságíró a Fradi-stadionról írott cikkében lemátyásozta a főnököt. Vagyis ez nem biztos, lehet, hogy igazából Kubatov Gábor az új Mátyás, Fürjes Balázs az Eiffel és Orbán a Kárpátok Nagy Pétere.

Erre mondaná a Nemzeti Sport népsportnyelven, hogy "túlpörgött".

Ballai Attila himnikus állapotba került a Ferencváros új stadionjától. Ezért olyan cikket rittyentett, ami önmagában is bőven posztot ért volna.

Advertisement

De jött a vége, a zseniálitás pillanata, ami minden korábbit elfeledtetett. Az utolsó bekezdésben Ballai azon húzta fel magát, hogy a stadionavatón a tömeg egy része kifütyülte két szerelmese, Orbán Viktor és Kubatov Gábort pártigazgató-klubelnök beszédét. Mit tesz erre a megbántott trubadúr? A helyükre, mármint a megfelelő polcra teszi az Imádott Férfiakat, a történelem nagyjai közé, hiszen egy focistadion felépítése nyilván azonos súlyú egy virágzó királyság létrehozásával, az építészet forradalmasításával, egy hatalmas birodalom modernizálásával:

Ettől persze még bárkinek, aki megfizette a belépőt, szíve joga volt vasárnap belefütyülni az ünnepi beszédekbe. Akár a jegyárak, akár a még nem bejáratott beengedőrendszer miatt. Sőt, kapun kívül is lehet fütyülni mindenre, mindenkire. Semmi gond ezzel, a percemberek okozta percnyi kellemetlenségekkel. Mátyás, Eiffel és Nagy Péter művét és nevét úgyis őrzi az utókor.

A szerző nem mond neveket, így nem tudni, hogy Orbán egyszemélyben Gustave Hunyadi-Romanov, vagyis egyfajta egylényegű szentháromság, vagy a megnyitón felszólaló három fideszes osztozik a történelmi előképeken.

Őrület, mi? De most jön a poén, a zárómondat! A lelkes szerző ennyire begerjedt:

De ki tudna említeni akár csak egyetlen felheccelt matrózt is az Auróráról?

Vagyis aki kifütyülte a Hármakat, az – bár korábban arról volt szó, hogy ez bárkinek szíve joga – valójában egy mocskos kommunista matróz, aki csak a romboláshoz ért.

Advertisement

Ballai egyébként híres a Viktorhoz írott szerelmes prózaverseiről, tavaly például a magyar–román meccs elé írt vezércikket, ilyen versszakokkal:

Orbán Viktor miniszterelnök környezetéhez nem is mérhető államférfi, de a futball közegében visszavedlik csillogó szemű rajongóvá.

Orbán Viktoron és kormányán egyre kevesebb fogást találni. Tavares, Reding, Olli Rehn, az IMF, a túlzottdeficit-eljárás lassan a ködbe vész, az pedig kevés, hogy három iskolába két nap késéssel érkeznek meg a tankönyvek.

Advertisement

És ő volt, az, aki megírta, hogy a holokausztot átélni pont olyan, mint amikor őt tízévesen megkergette egy kutya.

Share This Story

Get our newsletter