Id√©n l√°thatsz utolj√°ra foly√≥n sikl√≥ hal√°szcs√≥nakot vagy a parti bokrok mell√© k√∂t√∂tt vars√°t, a Fidesz, ahogy van, megsz√ľntetn√© a term√©szetes v√≠zi hal√°szatot Magyarorsz√°gon. Durv√°n hangzik, mi? Pedig ez a korm√°ny igaz√°n j√≥ √∂tleteinek egyike.

√Āder J√°nos eg√©sz politikai p√°lyafut√°s√°nak a legnagyobb eredm√©nye lehet, ha a parlamenti t√∂bbs√©g v√°ltozatlan form√°j√°ban fogadja el a halgazd√°lkod√°si t√∂rv√©ny H√°z elŇĎtt fekvŇĎ m√≥dos√≠t√≥ csomagj√°t. Abban ugyanis ‚Äď a v√©ge fel√©, szinte eldugva ‚Äď ezt a paragrafust olvashatjuk:

(3) A Hhvtv. 74. ¬ß-a a k√∂vetkezŇĎ (8) √©s (9) bekezd√©ssel eg√©sz√ľl ki: ‚Äě(8) Kereskedelmi c√©l√ļ hal√°szati enged√©ly a 2016-os napt√°ri √©vre, valamint az azt k√∂vetŇĎ napt√°ri √©vekre nem adhat√≥ ki.

Vagyis Matula mehet m√°s mel√≥t keresni, mert 2015-ben ker√≠tŇĎh√°l√≥zhat utolj√°ra.

Advertisement

Az√©rt az √°derez√©s, mert a t√©ma ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎk k√∂r√©ben ny√≠lt titok, hogy a 2013-ban elfogadott √©s most m√≥dos√≠tand√≥ t√∂rv√©ny a szenved√©lyes horg√°sz k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k sz√≠v√ľgye volt, amit SzŇĪcs Lajos fideszes k√©pviselŇĎn kereszt√ľl nyomott √°t a Parlamenten. SzŇĪcs az√≥ta a Magyar Orsz√°gos Horg√°sz Sz√∂vets√©g eln√∂ke lett.

De mi√©rt is j√≥ dolog, ha rendeletileg megsz√ľntetnek egy olyan ŇĎsi, alapvetŇĎ dolgot, mint a szabad v√≠zi hal√°szat?

Advertisement

L√©nyeg√©ben az√©rt, mert mi√≥ta a foly√≥k √©s nagy tavak szab√°lyoz√°s√°val a term√©szetes v√≠zekben √©lŇĎ halak szaporod√°si felt√©telei dr√°maian cs√∂kkentek, a hal√°szok ar√°nytalan k√°rt tudnak okozni ‚Äď √©s okoznak is ‚Äď a megmaradt minim√°lis hal√°llom√°nyban. Nagy a sz√°mh√°bor√ļ, de term√©szetes v√≠zi hal√°szb√≥l m√°ra n√©h√°ny sz√°z maradt Magyarorsz√°gon, mik√∂zben √ļgy 350 ezer ember horg√°szik. Az egyik szempont teh√°t az, hogy maroknyi ember ronthatja el el sz√°zezrek kikapcsol√≥d√°s√°t. De m√©g fontosabb szempont, hogy maroknyi ember rong√°lja a magyar foly√≥k √©s nagy tavak megmaradt √∂kosziszt√©m√°j√°t.

Advertisement

Ha egy k√≠v√ľl√°ll√≥ meg√°ll mondjuk a Duna partj√°n, nem biztos, hogy √©rti, mit √°rthat egy ilyen irdatlan nagy v√≠znek, amikor p√°r tucatnyi √∂reg cs√≥nakos kiveti rajta a h√°l√≥j√°t. A val√≥s√°g az, hogy egy foly√≥n a halak t√∂red√©ke szaporodik mag√°ban a hatalmas mederben. Ahhoz, hogy a v√≠zben √©let is legyen, a lak√≥knak jellemzŇĎen ki kell √ļszniuk a mell√©k√°gakba, ki√∂nt√©sekbe, hull√°m- √©s √°rterekbe, √©s ott le√≠vniuk. A foly√≥szab√°lyoz√°sok √≥ta radik√°lisan kevesebb lett az ilyen szaporod√≥hely. A hal√°szok √≠gy n√©h√°ny halj√°rat ismeret√©ben, azokat megv√°molva ‚Äď √©s megzavarva ‚Äď ar√°nytalan puszt√≠t√°st v√©geznek. Egy darab hal√°sz egy ar√°nylag kis ladikkal ak√°r t√∂bb t√≠z kilom√©ternyi foly√≥szakasz hal√°llom√°ny√°t v√°ghatja gajra. √Čs mivel kev√©s a hal, ha szabad, ha nem, a hal√°szok √ļgyis ezeket a pontokat keresik.

A gyakorlatban ez sz√∂rnyŇĪ m√©sz√°rl√°sokat jelent az √≠v√°si idŇĎszakban. Ilyenkor nem p√©ld√°tlan, hogy a k√∂rny√©kbeli lakoss√°g a diszn√≥kkal eteti fel a hal√°szt√≥l a hirtelen mennyis√©g miatt olcs√≥n megvett keszegf√©l√©ket, √©n magam is t√∂bbsz√∂r l√°ttam ilyent.

Advertisement

A pec√°sok r√©g√≥ta lobbiztak a hal√°szat betiltat√°s√©rt, de ez csak √Āder fell√©p√©se ut√°n siker√ľlt. Lehetnek az√©rt kiskapuk. A Cink tudom√°sa szerint Fazekas miniszter a t√∂rv√©nyrŇĎl egyeztetve arr√≥l besz√©lt, hogy a rekre√°ci√≥s hal√°szat megmaradhat. Ez √©rtelmezhetetlen fogalom, hiszen a hal√°szok k√°rt√©tele nem azon m√ļlik, hogy sz√≥rakoz√°sb√≥l vagy elad√°sra hal√°sznak.

A beny√ļjtott t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°sban persze nemcsak a hal√°szatr√≥l van sz√≥. Az illeg√°lis hal√°szati m√≥dszereket betiltan√°k p√©ld√°ul a halastavakon is, √≠gy a saj√°t tulajdon√ļ pontyaidat sem dinamitozhatod, m√©rgezheted vagy v√°lt√≥√°ramozhatod ki a v√≠zbŇĎl.

Advertisement

√Čs ami a legjobb, √ļjradefini√°lj√°k, mi is az a horg√°szat. Tess√©k:

(2) A Hhvtv. 2. ¬ß 16. pontja hely√©be a k√∂vetkezŇĎ rendelkez√©s l√©p: (E t√∂rv√©ny alkalmaz√°s√°ban:) ‚Äě16. horg√°szat: rekre√°ci√≥s c√©lb√≥l a halnak halgazd√°lkod√°si v√≠zter√ľleten √©s haltermel√©si l√©tes√≠tm√©nyben az e t√∂rv√©nyben √©s a v√©grehajt√°s√°ra kiadott rendeletben megengedett m√≥don √©s horg√°szk√©szs√©ggel, vagy a csalihalnak 1 n√©gyzetm√©tern√©l nem nagyobb emelŇĎh√°l√≥val val√≥ fog√°sa;"

Advertisement

A romantikus horg√°sznovellist√°k meg mehetnek halastavi hal√°sznak.