Lehet, hogy Szemerey Tam√°s, az egyik leggazdagabb magyar p√©nzeli az √ļj online h√≠roldalt. Ez lesz a fideszes Index? √Čn kiz√°rtnak tartom. Ismerd meg a magyar Ewing-kl√°nt!

Nem kiz√°rt, hogy egy, a nagyk√∂z√∂ns√©g √°ltal kev√©sb√© ismert milli√°rdos, a m√°gn√°sokban gazdag Szemerey csal√°d tagja, Szemerey Tam√°s √°lljon a nemsok√°ra indul√≥ √ļj magyar h√≠roldal, a vs.hu m√∂g√∂tt. Att√≥l, hogy nem olyan ismert, Szemerey nem kev√©ss√© reg√©nyes figura, aki a di√°kkori seftel√©sbŇĎl olyan birodalmat √©p√≠tett, aminek villamosenergia-kereskedŇĎ √©s ruhagy√°rt√≥ c√©gek mellett tagja volt a legend√°s balatoni Dexion diszk√≥ is.

A dolog egyelŇĎre pletyka, de a Cink forr√°sai szerint es√©lyes, hogy val√≥j√°ban a 11 milli√°rd forint k√∂r√ľli becs√ľlt mag√°nvagyonnal b√≠r√≥ Szemerey √°lljon a Vs.hu egyik tulajdonosa, a cseh Bawaco nevŇĪ c√©g m√∂g√∂tt. A m√°sik, eddig is ismert tulajdonos a We Love Budapest-alap√≠t√≥ Sz√°raz Istv√°n.

P√°r besz√©lget√©s alapj√°n azt a k√∂vetkeztet√©st vontam le, hogy a Vs st√°btagjai sem tudj√°k, val√≥j√°ban ki finansz√≠rozza az ambici√≥zus v√°llalkoz√°st. Az√©rt amb√≠ci√≥zus, mert 25 fŇĎ k√∂r√ľli szerkesztŇĎs√©ggel indulnak, ami ebben az ipar√°gban igen nagynak sz√°m√≠t, √©s ami azt jelenti, hogy a Vs-nek nem nagyon lehet m√°s c√©lja, mint beker√ľlni az Index-Origo-f√©le elitklubba, kih√≠v√°st int√©zve a legnagyobb hazai h√≠rgy√°rakhoz.

Mivel Magyarorsz√°gon vagyunk, a Vs indul√°s√°r√≥√ľl sz√≥l√≥ legelsŇĎ h√≠rekkel egyidŇĎben kezdŇĎd√∂tt a lament√°l√°s, hogy milyen politikai erŇĎ akarhatja ezzel befoly√°solni a v√°laszt√°sokat, hiszen az ugye nem lehet v√©letlen, hogy pont a v√°laszt√°sok elŇĎtt startoljon egy h√≠roldal. Pedig ehhez nem kell semmif√©le hasonl√≥ konspir√°ci√≥, a v√°laszt√°sok elŇĎtti h√≥napokban a k√∂z√©leti h√≠rek olvasotts√°ga √≥ri√°si, ha valaki tiszt√°n √ľzleti √©s nem politikai c√©llal ind√≠t h√≠rsz√°jtot, ehhez nem tal√°lhat logikusabb idŇĎszakot.

Advertisement

B√°r az c√≠mben irt√≥ j√≥l hangzik, hogy a felt√©telezett finansz√≠roz√≥ Matolcsy unokatestv√©re, √∂nmag√°ban nyilv√°n ebbŇĎl is ostobas√°g olyan k√∂vetkeztet√©seket levonni, hogy a Vs lesz a fideszes Index. FŇĎleg, hogy a vezetŇĎ szerkesztŇĎk, az √©l√ľk√∂n Ker√©nyi Gy√∂rgy fŇĎszerkesztŇĎvel a legkev√©sb√© sem fideszesek, viszont t√∂k√∂s √ļjs√°g√≠r√≥k, akik nyilv√°nval√≥an nem csin√°ln√°nak vonalas √ļjs√°got. √Čs az egyik lenyomni k√≠v√°nt nagyvad, az Index hossz√ļ √©vek √≥ta mŇĪk√∂dik fideszes tulajdonos-liber√°lis szerkesztŇĎs√©g fel√°ll√°sban.

Szemerey Tam√°s √ļgy ker√ľlt a k√©pbe, hogy a cseh Bawaco egyik tulajonosa egy J√°n Nagy nevŇĪ szlov√°kiai magyar √ľzletember, aki t√∂bb szlov√°kiai √©s cseh c√©gben √ľzlett√°rsa, illetve alkalmazottja Szemerey√©knek.

Advertisement

A BK-Konzult Slovakia s.r.o. nevŇĪ c√©gben p√©ld√°ul, aminek k√©t Szemerey mellett az ismert maffi√≥z√≥k √ľgyv√©djek√©nt √©s a br√≥kerbotr√°ny v√°dlottjak√©nt ismert Muskovszky G√°bor a tulajdonosa, J√°n Nagy az √ľgyvezetŇĎ.

Szemerey a BanKonzult nevŇĪ c√©g√©n kereszt√ľl menedzseli a k√ľl√∂nf√©le befektet√©seit, amik rendk√≠v√ľl sokf√©l√©k.

Advertisement

A hatvan√©ves m√°gn√°s mag√°t egyenesen Huba vez√©rtŇĎl eredeztetŇĎ csal√°dja eg√©sz Magyarorsz√°g egyik legtehetŇĎsebb Ewing-kl√°nja, hiszen a testv√©re, Zolt√°n is tehetŇĎs befektetŇĎ, ak√°rcsak unokatestv√©re, az egyik legnagyobb hazai fuvaroz√≥c√©get alap√≠t√≥, tavaly pedig a m√°sik nagyhallal, W√°berer Gy√∂rggyel √∂ssze√°ll√≥, bozontos bajsz√ļ Szemerey L√≥r√°nd. M√°sik unokatestv√©r√ľk, Matolcsy Gy√∂rgy a legszeg√©nyebb a t√°rsas√°gban, de ŇĎ meg sz√©p fix fizet√©st h√ļz a Nemzeti Bankt√≥l.

Szemerey Tam√°s egyetemistak√©nt vitorl√°zott √©s sokat l√≥gott a Balatonon, ahol vitorl√°sk√∂lcs√∂nz√©sbŇĎl √©s v√≠zis√≠oktat√°sb√≥l keresett p√©nzt - nem sokan √©ltek akkoriban vitorl√°z√°sb√≥l √©s v√≠zis√≠z√©sbŇĎl - , amit a szocializmus utols√≥ √©vtized√©re jellemzŇĎ seftel√©sben forgatott meg. Adott √©s vett valut√°t, tervezett √©s gy√°rtott farmerszokny√°t, sŇĎt makram√©t is, mikor mi ment √©ppen. Az √∂v√© volt a t√≠zes sz√°m√ļ v√°llakoz√≥i igazolv√°ny az orsz√°gban, elsŇĎ c√©ge ruh√°t gy√°rtott elŇĎbb hazai, majd n√©met piacra. A rendszerv√°lt√°s ut√°n c√©geket, gy√°rakat v√°s√°rolt fel √©s adott tov√°bb, besz√°llt az ingatlan- a patika- √©s a vend√©gl√°t√≥bizniszbe is, hogy egy transzform√°tor√ľzem megv√°s√°rl√°sa √©s felfuttat√°sa ut√°n az energetik√°hoz is kedvet kapjon.

Szemerey egyszer pr√≥b√°lkozott a m√©diabizniszben is, amikor 2000-ben, a zavaros helyzetet kihaszn√°lva, az MGYOSZ 30,8 sz√°zal√©kos r√©szv√©nycsomagj√°t megszerezve a Vil√°ggazdas√°got kiad√≥ Z√∂ld √öjs√°g Zrt. meghat√°roz√≥ tulajdonosa lett. Ekkor ugyanis a holland VNU √©s a Postabank pereskedtek egy 39 sz√°zal√©kos pakett√©rt, mivel a Postabank a Mahirnak akarta eladni a pap√≠rjait. A BanKonzult bel√©p√©se azt is jelentette, hogy a hely√©n maradhatott Forr√≥ Tam√°s, a Z√ö eln√∂k-vez√©rigazgat√≥ja. Akkoriban feltŇĪn√©st keltett, hogy a BanKonzult Forr√≥ bar√°tja, Gy√°rf√°s Tam√°s egyik ingatlanj√°ba volt bejegyezve, de Gy√°rf√°s azt nyilatkozta, ŇĎ csak b√©rbe adta azt a lak√°st.

Advertisement

Az √ľgyben megkerestem Sz√°raz Istv√°nt, aki nem k√≠v√°nt nyilatkozni, illetve Szemerey Tam√°st, aki a poszt √©les√≠t√©s√©ig nem reag√°lt, de ha megteszi, azonnal √≠rok egy √ļj bejegyz√©st.

[fotó: Napi Gazdaság]