Illustration for article titled Matolcsy György mentette meg a Corvinust

Megmarad az egyetem - tudta meg a Figyelő. Valószínűleg azért nem darabolták fel a Közgázt, mert a jegybankelnök a szárnya alá vette őket. Hogy miért? Hogy ő maga is taníthasson ott. Ismerjük el, ez ügyes unortodox húzás az MNB vezetőjétől!

Advertisement

Nem szedik szét a Corvinust, bár az elképzelhető, hogy az egyetem budai karai a Szent István Egyetemhez kerüljenek a jövőben. Az pedig többek között a Palkovics László felsőoktatási államtitkár által a hetilapnak adott interjú egyik válaszából derül ki, hogy mi mentehette meg a Közgázt. Az intézmény és az MNB múlt heti megállapodása.

Az üzlet lényege az, hogy az MNB “szakmai együttműködő partnerként és szellemi háttérként” tekint az egyetemre, amely cserébe a “védelemért” önálló jegybanki tanszéket hoz létre. Itt az MNB 50-60 kvalifikált munkatársa taníthat majd, köztük maga a jegybanelnök is, aki előadásokat és kurzusokat is tarthat.

Advertisement

Ha jól értem a cikket, a Közgáz túlélésének ára az, hogy beengedik az egyetem falai közé a Matolcsy által kedvelt unortodox nézeteket. Ahhoz képest, hogy Matolcsy Györgyöt sokan szeretik totál agyatlannak beállítani, ez mindenképpen ügyes húzásnak tűnik, hiszen az unortodox tanoknak is jól áll, ha tekintélyes falak között esik szó róluk, a jelenlegi személyfüggő kijárórendszerben pedig semmi sem hasznosabb egy egyetemnek, mint egy ilyen jól fekvő patrónus.

(Az illusztráció Flash and Bones grafikájának részlete)

Share This Story

Get our newsletter