A nap k√∂zlem√©nye ez√ļttal is az MSZP-tŇĎl √©rkezett. Sok megfontoland√≥ igazs√°got tartalmaz, de ettŇĎl m√©g nem reblogoltam volna. Ami miatt m√©gis megtettem, az a fuldokl√≥ korm√°ny √©s a vele k√©z a k√©zben j√°r√≥ jegybankeln√∂k.

ErrŇĎl eszembe jutott egy r√©ges-r√©gi mondat, ami csak majdnem jelent meg a n√©hai Kur√≠rban, hiszen az √©les szemŇĪ korrektorok kisz√ļrt√°k √©s likvid√°lt√°k a vonatkoz√≥ sz√∂vegbŇĎl:

A nyomoz√≥k k√©t nyomkeresŇĎ v√©rebbel kar√∂ltve bukd√°csoltak a kukoric√°sban.

Az MSZP-közlemény pedig ez:

A korrupt kormánynak és Matolcsynak is el kell számolnia!

Ideje, hogy a korrupciós botrányokban fuldokló kormány, és a kormánnyal kéz a kézben járó jegybankelnök is elszámoljon a becsapott devizahitelesekkel!

A devizahitelesek probl√©m√°inak hetven sz√°zal√©k√°t Matolcsy Gy√∂rgy gazdas√°gpolitik√°ja okozta, amely a forint brut√°lis gyeng√ľl√©s√©vel j√°rt. A korm√°ny a v√©gt√∂rleszt√©ssel azoknak seg√≠tett, akiknek volt p√©nz√ľk, a devizahitelek forintos√≠t√°s√°val pedig azokkal sz√ļr ki, akiknek nincs.

A devizaad√≥ss√°gok piaci √°rfolyamon val√≥ forintos√≠t√°sa m√©g a Nemzeti Egy√ľttmŇĪk√∂d√©s Rendszer√©nek t√∂rt√©net√©ben is a legnagyobb √°tver√©sek k√∂z√© tartozik. Az aktu√°lis √°rfolyamokon eddig is b√°rki √°tv√°lthatta ugyanis frankban vagy eur√≥ban felvett hitel√©t.

A devizahitelesek mostani ‚Äěmegment√©s√©n" sem az ad√≥sok, sem a gazdas√°g nem nyer, sŇĎt mindenki rosszabbul j√°r, mintha bele sem kezdtek volna a nagy korm√°nyzati mentŇĎakci√≥ba. Mindenkit, kiv√©ve Matolcsy Gy√∂rgy jegybankeln√∂k√∂t, akinek a devizahitelek √°tv√°lt√°s√°val √ļjabb 144 milli√°rd zsebp√©nz √ľti a mark√°t.

Az MSZP felsz√≥l√≠tja a korm√°nyt, hogy sz√°moljon el a devizahiteleseknek kor√°bban tett hazug √≠g√©reteivel! Matolcsy Gy√∂rgy√∂t pedig arra sz√≥l√≠tjuk fel, hogy sz√°moljon el azzal a sok sz√°zmilli√°rd forinttal, amit m√°r eddig is kast√©lyokra, luxusirodah√°zakra √©s a saj√°t unortodox oktat√°s√°ra k√∂lt√∂tt az ad√≥fizetŇĎk p√©nz√©bŇĎl!

Bur√°ny S√°ndor,

a költségvetési bizottság elnöke

Fotó: Yves Logghe/AP