Matolcsy György kapott egy bankot a Jézuskától

Orbán Viktor és az MNB-elnök közös sajtótájékoztatóján bejelentették: a kormány úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez.

A kormány azért tűzte napirendre a kérdést, mert úgy látja, a bankrendszer megerősítésre szorul – közölte Orbán Viktor, aki azt is elmondta, a kormány és a Magyar Nemzeti Bank egyetértett, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb bankját kell kialakítani. "Az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációs szakasz után Magyarország egyik legjobb bankja legyen" – ezt már Matolcsy mondta. Megjegyezte, azt javasolják, hogy ezt követően a bank ne maradjon állami tulajdonban, és lehetségesnek nevezte a tőzsdei privatizációt is.

Advertisement

Orbán az MKB és a Budapest Bank esetleges összevonásáról azt mondta, erről legkorábban május-júniusban születhet döntés.

Szóba került a forint gyengülése is az orosz helyzet miatt, de Matolcsy megnyugtatott mindenkit, hogy nem kell beavatkozni, a devizatartalékok biztosítják a megfelelő védelmet. Orbán azt is elmondta, "nem adjuk fel az Oroszországra vonatkozó terveinket, csak átütemezzük őket".

A szükséges átalakítások felgyorsítása érdekében a magyar állam átadta, az MNB pedig átvette a tulajdonosi jogokat – olvasható az MNB honlapján.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Share This Story