Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése Orbán Viktor oldaláról nézve nem gonosz tréfa, anarchista gesztus vagy a "mindent megtehetek" plasztikus kifejezése. Hanem logikus lépés: az utolsó, rendszerváltás utáni kommunista mítosszal, a szakértelem mítoszával való leszámolás. Elmesélem, miért és hogyan.

Az olvas√≥k egy r√©sze nyilv√°n m√©g nem eml√©kezhet r√°, de 1989-90-ben az MSZP-v√© alakult √°lamp√°rt egy rak√°s elŇĎnnyel indult a demokratikus versenyben. √Ėv√©k volt

- a diktat√ļra alatt felhalmozott hatalmas p√°rtvagyon, ami p√©nzt √©s elk√©pzelhetetlen√ľl sok ingatlant jelentett

- csak nekik volt infrastrukt√ļr√°juk, szervezet√ľk

- k√∂zvetlen√ľl birtokolt√°k a magyar nyomtatott sajt√≥ legvir√°gz√≥bb szelet√©t, a vid√©ki lapokat

Advertisement

- h√°la az utols√≥ √©vtized gazdas√°gi lazul√°s√°nak, csak m√∂g√∂tt√ľk √°llt a kilopott-kimentett vagyonb√≥l meggazdagodott, loj√°lis r√≥zsadombi r√©teg

- √©s nagyr√©szt csak a hozz√°juk k√∂tŇĎdŇĎ figur√°k √©rtettek valamihez a sz√≥ szellemi, tudom√°nyos √©s gyakorlatias √©rtelm√©ben.

Advertisement

Az elsŇĎ parlamentet alkot√≥ p√°rtok k√∂z√∂tt abban nagyj√°b√≥l konszenzus volt, hogy a szabad politikai verseny √©s ebbŇĎl k√∂vetkezŇĎen az igaz√°n demokratikus Magyarorsz√°g z√°loga, ha ezeket a teljes vagy majdnem-monop√≥liumokat ind√≠t√°snak megt√∂rik. A folyamat el is indult, sŇĎt ahhoz k√©pest, hogy mindez Magyarorsz√°gon t√∂rt√©nt, eg√©szen j√≥l is haladt, m√≠gnem 1994-ben az SZDSZ megh√∂kkentŇĎ fordulata megakasztotta. A fordulat abban √°llt, hogy az a p√°rt, amelyik addig nemcsak a leghangosabban, de a Fidesz mellett √©rezhetŇĎen a legŇĎszint√©bben √°llt aki az exkommunist√°k megt√∂r√©se, felmorzsol√°sa √©s elszigetel√©se mellett, az abban form√°ban nem is l√©tezŇĎ n√°ci vesz√©lyre hivatkozva v√°ratlanul sz√∂vets√©get k√∂t√∂tt a komcsikkal. A SZDSZ √°rul√°sa k√©t alapvetŇĎ hat√°ssal j√°rt: a fenti √∂t√∂s lista elsŇĎ h√°rom pontj√°nak kipip√°l√°sa ut√°n a folyamat meg√°llt, Orb√°n Viktor pedig felh√°borod√°s√°ban a jobboldalra vitte a Fideszt.

Megmaradt teh√°t k√©t pont a list√°b√≥l, a komcsik m√∂g√∂tt √°ll√≥ p√©nzes r√©teg, illetve a szak√©rtelemk√©rd√©s. Az elsŇĎvel Orb√°n azt kezdte, hogy amint korm√°nyra ker√ľlt 1998-ban, elkezdett tudatosan megteremteni √©s megerŇĎs√≠teni egy ugyanolyan, a politik√°b√≥l √©s annak sz√ľrke z√≥n√°j√°ban tev√©kenykedŇĎ, √©s annak p√©nzt folyamatosan visszacsurgat√≥, csak √©ppen ellenkezŇĎ elŇĎjelŇĪ r√©teget. Ennek az elsŇĎ tagjai "k√©zn√©l van" alapon azok lettek, akik a Fidesz illeg√°lis p√©nzeit szervezt√©k, vagyis Simicska Lajos √©s √ľzletfelei, ez√©rt is ŇĎk ma a leggazdasabb √©s legnagyobb hatalm√ļ emberek Magyarorsz√°gon. Az "√∂v√©k az igazi gazdas√°gi h√°tt√©rhatalom" m√≠tosz√°val Orb√°n akkor sz√°molt le szimbolikusan, amikor 2010-ben arra tudta k√©nyszer√≠teni a szocialist√°k m√∂g√∂tt √°ll√≥ oligarchia egyik jelk√©p√©t, Leisztinger Tam√°st, hogy annak fej√©ben, hogy nem veszik el erŇĎvel a vagyona j√≥ r√©sz√©t, megvegye a hal√≥d√≥ di√≥sgyŇĎri focicsapatot. JellemzŇĎ m√≥don ez egy legenda, egy pletyka, aminek √©n sem tudom, mennyi a val√≥s√°gtartalma, lehet, hogy az √©gvil√°gon semmi, de az biztos, hogy Orb√°n k√∂rnyezet√©bŇĎl tudatosan terjesztett√©k, √©s el is √©rte a hat√°s√°t, hiszen "mindenki" tudni v√©li.

Advertisement

A m√°sodik pont, a komcsi szak√©rtelem√© viszont sokkal fog√≥sabb volt, nem v√©letlen, hogy Orb√°n csak majdnem h√©t √©v korm√°nyz√°s ut√°n, 2013. m√°rcius elsej√©n tudta most learatni a szimbolikus gyŇĎzelmet. A rendszerv√°lt√°s idej√©n t√©nyleg az volt a helyzet, hogy az √ļj vil√°gban is √©rt√©kes√≠thetŇĎ tud√°ssal l√©nyeg√©ben k√©tfajta ember rendelkezett: az egyik volt az, aki elŇĎtte t√∂bb√©-kev√©sb√© befek√ľdt a komcsiknak, ez√©rt megkapta a lehetŇĎs√©get, hogy szaktud√°sat szerezzen. Ňźk tett√©k ki a b√°rmire is haszn√°lhat√≥ emberek 80-90 sz√°zal√©k√°t. A m√°sik csoport az 1990-ben √©letkoruk miatt nagyr√©szt SZDSZ-ess√©, kisebb r√©szben fideszess√© v√°lt nyugatra figyelŇĎ, k√ľlf√∂ldi egyetemeken edzŇĎd√∂tt wannabe kozmopolit√°k√© volt, akik ekkor m√©g elvi antikommunist√°k voltak. Aki nem ebbe a k√©t halmazba tartozott, az a mai fogalmaink szerint el√©g nagy sutty√≥ volt. BelŇĎl√ľk lettek a nem SZDSZ-es √©s fideszes politikusok. Ma m√°r bizarr belegondolni, hogy a rendszerv√°lt√°skor az SZDSZ-nek p√©ld√°ul term√©szetes monop√≥liuma volt arra, hogy k√ľlf√∂ldi √ļjs√°g√≠r√≥kkal besz√©ljen, de nem a zsid√≥ √∂sszeesk√ľv√©s, hanem amiatt, mert az MDF-esek, KDNP-sek √©s kisgazd√°k nem tudtak semmilyen nyelven, makogni sem.

A szaktud√°s m√≠tosza persze nemcsak az idegen nyelvek ter√ľlet√©n √©lt, hanem mindenhol, de p√©ld√°ul a p√©nz√ľgyek, fŇĎleg a makrop√©nz√ľgyek ter√ľlet√©n k√ľl√∂n√∂sen. Ez az√©rt volt, mert Fekete J√°nos MNB-eln√∂k, b√°rmit is gondolt r√≥la am√ļgy az ember, t√©nyleg √©rtett a szakm√°j√°hoz, plusz a p√©nz√ľgyekben tapasztahat√≥ magyar k√ľl√∂nutass√°g miatt a k√∂zgazd√°szok olyan nyugati dolgokat is be√©p√≠thettek √©vtizedek √≥ta, amilyeneket m√°s tudom√°nyter√ľletek k√©pviselŇĎi egy√°ltal√°n nem. 1990 √©s 94 k√∂z√∂tt az akkori jobbosok ennek megfelelŇĎen tolt√°k a "szak√©rtelem bolsevista tr√ľkk" szlogenj√©t, amit a h√≥cipŇĎista kommunist√°k j√≥l nevets√©gess√© tettek, mert h√ľly√©n hangzott, b√°r a l√©nyeg√©t tekintve igaz volt. 94 ut√°n az SZDSZ-esek is csatlakoztak ehhez az akolhoz, √≠gy Orb√°nnak m√°r ezt a s√°rk√°nyt is le kellett gyŇĎznie valamikor, ha teljes gyŇĎzelmet akart aratni.

Advertisement

J√≥magam 1994 v√©g√©n lettem √ļjs√°g√≠r√≥ √©s az ezt k√∂vetŇĎ √©vekben ismertem meg Matolcsy Gy√∂rgy√∂t, b√°r egy-k√©tszer m√°r elŇĎtte is √∂sszefutottam vele a Financial Times budapesti kifut√≥fi√ļjak√©nt. Nem volt ez m√©ly ismerets√©g, p√°r alkalommal tal√°lkoztunk az irod√°j√°ban √©s √°ltal√°ban privatiz√°ci√≥s k√©rd√©sekrŇĎl besz√©lgett√ľnk, mert sok √©vig ez volt a szakter√ľletem (b√°r ez most el√©g komcsigyan√ļsan hagzik). Matolcsy pedig az Antall-korm√°ny alatt elŇĎbb r√∂vid ideig a kancell√°ria √°llatitk√°ra, majd szint√©n p√°r h√≥napra a privatiz√°ci√≥√©rt felelŇĎs korm√°nybizotts√°g eln√∂ke volt. Matolcsy kifejezetten kedves, j√≥sz√°nd√©k√ļ √©s k√∂nnyen lelkesedŇĎ figur√°nak tŇĪnt. De lelkesed√©s√©ben rendszeresen olyan nyilv√°nval√≥ z√∂lds√©geket hordott √∂ssze, amiket m√©g √©n, a szakir√°ny√ļ k√©pzetts√©ggel egy√°ltal√°n nem rendelkezŇĎ, de ŇĎszinte komcsigyŇĪl√∂lŇĎ kezdŇĎ √ļjs√°g√≠r√≥ is kap√°sb√≥l ki tudtam sz√ļrni. Egy√©bk√©nt m√°r a Financial Times tud√≥s√≠t√≥ja, akkori - √©s mostani - fŇĎn√∂k√∂m, Nick Denton is az√©rt h√≠vta f√∂l n√©ha, hogy valami igaz√°n sz√≠nes, az unalmas k√∂zgad√°szok sz√∂veg√©tŇĎl elt√©rŇĎ, viccesen h√ľlye id√©zetet gyŇĪjts√∂n be tŇĎle. √Čs Nick, velem ellent√©tben Oxfordban tanult k√∂zgdas√°gtant, √©s elm√©letben sem fertŇĎzhette meg a komcsi propaganda. Am√ļgy m√©g Matolcsy jobboldali k√∂zgazd√°sz koll√©g√°i is eln√©zŇĎ mosllyal besz√©ltek a Gyurir√≥l, akit mindenki szeretett mint embert, de megmosolygott mint szaktekint√©lyt.

Orb√°nnak teh√°t m√°sodik ciklusa k√∂zep√©re egyetlen dologgal kellett m√°r csak lesz√°molnia, a komcsi szak√©rtelem m√≠tosz√°val. Ez az√©rt is tarthatta mag√°t √©letben a legtov√°bb, mert maguk a jobboldaliak is hittek benne, ami nyilv√°n igencsak ideges√≠tette a Vez√©nylŇĎ T√°bornokot. Az nemk√ľl√∂nben, hogy ŇĎ maga is k√©nytelen volt ig√©nybe venni nem jelent√©ktelen mennyis√©gŇĪ exkomcsi k√°der szolg√°latait. Mivel a m√≠tosz a p√©nz√ľgyek, azon bel√ľl a makrop√©nz√ľgyek ter√ľlet√©n √©lt a legink√°bb, itt kellett l√°tv√°nyosan kiny√≠rni a Gonoszt.

Advertisement

H√°t ez√©rt lett Matolcsy Gy√∂rgy a jegybankeln√∂k. innentŇĎl kezdve minden titkos Lenin-fi√ļ v√©gk√©pp tudni fogja, merre h√°ny √≥ra. A kinevez√©s praktikuss√°g√°t sz√°mon k√©rni k√°b√© annyira √©rtelmetlen, mint az √©letszerŇĪs√©get sz√°mon k√©rni egy miszt√©riumj√°t√©kon vagy egy jap√°n ritu√°lis sz√≠nh√°zi darabon.