A BKK a mai napt√≥l kezdve elŇĎrel√°that√≥lag h√°rom h√≥napon √°t teszteli majd a h√°rmas metr√≥ Corvin-negyed √°llom√°s√°n az √ļj bel√©ptetŇĎ kapukat. Term√©szetesen a hagyom√°nyos b√©rlettel, jeggyel vagy √©pp gyeng√©d erŇĎszakkal (b√°r a 180 centim√©ter magas monstrumokat el√©g neh√©z √°tugrani) ezut√°n is le lehet majd jutni a metr√≥hoz, de ak√°r ki is ker√ľlhetj√ľk a most fel√°ll√≠tott akad√°lyokat.

H√°rom √©vvel ezelŇĎtt a FŇĎv√°rosi K√∂zgyŇĪl√©s m√°r megb√≠zta a Budapesti K√∂zleked√©si K√∂zpontot egy √ļj elektronikus rendszer kidolgoz√°s√°val √©s megval√≥s√≠t√°s√°val, az elsŇĎ k√©zzel foghat√≥ eredm√©nyek a j√∂vŇĎ √©vben jelennek meg a H√ČV- √©s metr√≥vonalakon, de 2016-ra az eg√©sz v√°ros t√∂megk√∂zleked√©s√©t elektronikus jegyrendszerrel vehetj√ľk majd ig√©nybe: a b√©rletet f√©nyk√©pes, n√©vre sz√≥l√≥ chipes k√°rtya v√°ltja majd, vonaljegy helyett pedig 30, vagy 60 percen √°t korl√°tlan √°tsz√°ll√°st lehetŇĎv√© tevŇĎ idŇĎalap√ļ jegyet v√°s√°rolhatunk majd az internetes fel√ľleten, automat√°kban vagy ak√°r telefonos √ľgyf√©lszolg√°laton √°t is.

A budapesti metr√≥ban egy√©bk√©nt kor√°bban m√°r sikeresen haszn√°ltak bel√©ptetŇĎ kapukat, sŇĎt, r√∂gt√∂n a kettes vonal 1970-es megnyit√°sat√≥l kezdve tal√°lkozhattunk m√°r vele.

Advertisement

Advertisement

(A friss fot√≥kat a szerzŇĎ k√©sz√≠tette, a r√©gieket pedig Lovas G√°bor zseni√°lis Retro Metro-oldal√°r√≥l emelt√ľk √°t.)