Az alkotmánymódosításhoz mérhetően botrányos ügy, hogy a parlament ma elfogadta azt a javaslatot, ami gyakorlatilag megszünteti Magyarországon a közérdekű adatigénylés intézményét, vagyis a közpénzek útjának ellenőrzését. A parlamenti többség megijedt attól, hogy a trafikbotrány során ki fog derülni az, amit amúgy már ma is pontosan tudni az egybehangzó újsághírekből, miszerint tudatosan, állami szervezésben, pártalapon loptak.

A kormány annyira megijedt, hogy napok alatt áthajszolt a Házon egy olyan módosítást, ami gyakorlatilag az alanyokra bízza, hogy kiadnak-e bármilyen adatot. A lényeg persze az az egészben, hogy a szabály a folyamatban lévő adatigénylésekre is vonatkozik, így az állami dohánykereskedelmi cégnek most már nem kell kiadnia a pályáztatással kapcsolatos papírokat.

Ilyen felállásban az állam elműködtetéséhez igazából nincsen különösebb szükség semmiféle intézményre, tényleg elég egy párt és annak a választókerületi elnökei, akik a központ utasítására a politikaitól a kiskereskedelmiig bármiféle ügyet elintéznek.

Végre egy dolog, amiben a Fidesz nem olyan, mint az MSZMP és az MSZP. A kommerek rengeteget loptak, de ha csak tehették, stikában csinálták. Az, hogy az uralkodó párt kinézzen magának egy ellopandó dolgot, a parlamentben arról törvényt szavaztasson meg, a lopást végrehajtsa, majd a Parlamenttel olyan törvényt hozasson, ami lehetetlenné teszi a nyilvánosan lebonyolított lopás lebuktatását, kifejezetten újdonság.