Hallottad, hogy Felcs√ļt mint√°j√°ra az MTK-s t√∂megeknek is √©p√ľl egy stadion? √Čs azt, hogy nem kiz√°rt, gigantikus szŇĎrmekucsma emelkedik majd a Hung√°ria k√∂r√ļton? A Cink megszerzett hat stadionv√°zlatot. Ekkora zsid√≥ buli m√©g nem volt Magyarorsz√°gon.

√ćg√©retesn√©l √≠g√©retesebb alapform√°kb√≥l v√°logathat a klubvezet√©s, ha a Cink kez√©be ker√ľlt tervek alkotj√°k a mezŇĎnyt. Ezek m√©g szinte csak szalv√©t√°ra lefirkantott skiccek, deh√°t a felcs√ļti Orb√°n Ramszesz Stadion is Makovecz Imre hasonl√≥ v√°zlatainak kidolgoz√°sa.

Ezeket itt - v√©g√ľl is mi√©rt ne vallan√°m be - val√≥j√°ban √©n terveztem, de szalv√©taszintig mindenkiben benne rejlik egy kis Moln√°r Farkas.

1. A Str√°jmli Stadion

Advertisement

A k√≠naiak m√©g mindig a sv√°jciak √°ltal tervezett, pekingi Mad√°rf√©szek miatt verik magukat. Ha ez ekkora durran√°s, mit fognak sz√≥lni a legorganikusabb tervemhez, a puha, szŇĎrszerŇĪ strukt√ļr√°ra √©p√ľlŇĎ szŇĎrkucsmastadionhoz? A str√°jmli, vagyis a haszid zsid√≥k tr√©f√°s kalapja eleve stadion alak√ļ, itt nem egy zsid√≥s forma megerŇĎszakol√°s√°r√≥l, hanem szerves √°talakul√°sr√≥l van sz√≥! A mot√≠vum r√°ad√°sul a fideszes hatalomnak is tetszhet, hiszen a str√°jmli eredetileg v√©rlengyel - kv√°zi orb√°nista - viselet volt, nem pedig h√©ber vircsaft, amit akkor vettek √°t a gal√≠ciai zsid√≥k, amikor a lengyelek nyugatiasan kezdtek √∂lt√∂zk√∂dni. A szem√ľveg-pajesz-szak√°ll h√°rmas a terveim szerint csak a d√≠szburkolaton rajzol√≥dik majd ki.

2. A Flódni Aréna

Advertisement

Letisztult forma, nagyvonal√ļ, de a m√©gis v√°ltozatos t√∂meg- √©s fel√ľletform√°l√°s, kellemes asszoci√°ci√≥k: mi tagad√°s, ezzel a tervvel igen el√©gedett vagyok. √Čs a vil√°g melyik m√°sik stadionj√°nak k√ľlsŇĎ fal√°t nyalogatn√°k rem√©nykedve a hazai drukkerek?

3. A Karmester Lane

Advertisement

A foci az egyetemes kult√ļra r√©sze, √©s b√°r a magas- √©s popkult√ļra sz√©tv√°laszt√°s√°nak semmi √©rtelme, a futball nyilv√°nval√≥an r√©sze mindkettŇĎnek. Erre is eml√©keztet legelm√©ly√ľltebb tervem, ami az MTK t√°bor√°t alkot√≥ kultur√°lt zsid√≥ polg√°rs√°g szimb√≥luma is lehet, ha a tulajdonos Deutsch-csal√°d r√°bukik a mŇĪv√©szetemre.

4. A Bagel Field

Advertisement

A focin√°l glob√°lisabb dolog nincs is, h√°t m√©g a zsid√≥kn√°l! De a bagel is ebben a lig√°ban j√°tszik. R√°ad√°sul Jahve is a leendŇĎ stadionokra gondolhatott, amikor megalkotta ezt a t√∂k√©letes p√©ks√ľtem√©nyt. Ha az MTK valaha be akar futni vil√°gszinten, de legal√°bbis kiemelkedni a hazai posv√°nyb√≥l, ez a terv a j√≥ v√°laszt√°s.

5. A Sakkaréna

Advertisement

L√°ssuk be, hogy a foci, Braun Csibi ide, Schaffer Sp√©ci oda, Sebes Guszt√°v amoda, nem virtigli zsid√≥ sport. Bezzeg a sakk! Ez a diz√°jn egyben - most papjancsiskodom egy kicsit - ironikus utal√°s a bent v√°rhat√≥ n√©zŇĎsz√°mra is. Itt k√©rn√©k eln√©z√©st a t√∂m√∂tt h√°zak elŇĎtt zajl√≥ sakkszimult√°nok r√©sztvevŇĎitŇĎl.

6. Az Illés Béla-szentély

Advertisement

B√©la kir√°ly √°rny√©ka olyan intenz√≠ven lebeg a mostani Szent√©ly f√∂l√∂tt, hogy a k√∂vetkezŇĎ mi√©rt is ne lenne egyenesen b√©lakir√°ly√°rny√©k-alak√ļ?! Rajtam nem m√ļlik, nekem 8, hogy melyik tervemet v√°s√°rolj√°k meg, mindegyik ugyanannyira √©des gyermekem, hiszen ugyanannyiba ker√ľlnek.

H√°t egyelŇĎre ez a k√≠n√°lat. Ha kedvet kapt√°l a tervez√©shez, vissza ne fogd magad!