1993-ban tal√°lt√°k meg orosz tud√≥sok az Ukok hercegnŇĎnek nevezett m√ļmi√°t Szib√©ri√°ban. A nŇĎ 25 √©ves kor√°ban halt meg, az i.e. 5. sz√°zadban. A tetov√°l√°sair√≥l m√°r eddig is jelentek meg h√≠rek, de most kider√ľlt, hogy a mellr√°kja, illetve egy k√≠nz√≥ csontvelŇĎ-fertŇĎz√©se is volt, √©s kannabiszt haszn√°lt a f√°jdalma csillap√≠t√°s√°ra.

Az emlŇĎmirigyek MR-vizsg√°lata sor√°n vettek √©szre olyan aszimmetri√°t, amely alapj√°n a nŇĎ jobb mell√©ben tumornak kellett lennie. A nŇĎ s√≠rkamr√°j√°ban tal√°ltak egy t√°rol√≥t, amely kannabisszal volt tele ‚Äď a pazirik kult√ļra tagjai j√≥l ismert√©k ezt √©s m√°s term√©szetes f√°jdalomcsillap√≠t√≥kat. Ukok hercegnŇĎ a folyamatos k√≠njai miatt r√°k√©nyszer√ľlt a szer fogyaszt√°s√°ra.

A nŇĎ folyamatosan megv√°ltozott tudat√°llapota viszont val√≥sz√≠nŇĪv√© teszi, hogy nem hercegnŇĎ, ink√°bb s√°m√°n volt. Erre utal az is, hogy s√ļlyos s√©r√ľl√©sei ellen√©re ‚Äď amit az okozhatott, hogy gyenge √°llapot√°ban leesett egy l√≥r√≥l ‚Äď sem hagyt√°k mag√°ra a t√∂rzs tagjai. R√°ad√°sul nem csal√°di s√≠rba temett√©k, hanem egy k√ľl√∂n helyre, ezzel szimboliz√°lva, hogy az √∂sszes helyi pazirikhoz tartozott, √©s erre utalhat az a t√©ny is, hogy a s√≠rj√°ba nem a szok√°sos egy, hanem h√°rom lovat temettek mell√©.

via Jezebel, Siberian Times, Raw Story