Megint gy√°szol a Cink, ma d√©lelŇĎtt stroke-ban meghalt a Churchill ut√°ni kedvenc minisztereln√∂k√ľnk, a sip√≠toz√≥ szakszervezeteket. √©letvesz√©lyes b√©keaktivist√°kat √©s gyilkos argentin t√°bornonokat megt√∂rŇĎ, szenved√©lyesen kapitalista Margaret Thatcher. 87 √©ves volt. A popzen√©szek, balos megmond√≥emberek √©s filmesek annyira ut√°lt√°k, hogy hozz√° k√©pest m√©g Reagan amerikai eln√∂k is a liblingj√ľk volt. Senki m√°ssal nem tett√©k volna meg, hogy csin√°lnak r√≥la egy am√ļgy tŇĪrhetetlen√ľl unalmas filmet, amiben kifigur√°zz√°k, hogy nagyon √∂reg √©s szenilis.

9 √©ves voltam, amikor minisztereln√∂k lett, 20, amikor abbahagyta. √ögy f√©l√ļton lettem a rajong√≥ja, mert addigra m√°r l√°ttam t√∂bb szakszervezeti √ľd√ľlŇĎt √©s szakszervezeti vezetŇĎt is, ez√©rt √©reztem, hogy aki ezeket a figur√°kat megfingatja, az csakis az √©n emberem lehet. Azt√°n l√°ttam, hogy p√∂ccinti le a koszt√ľmhajt√≥k√°j√°r√≥l az egyoldal√ļ atomleszerel√©s√©rt t√ľntetŇĎ szovjetb√©renc progressz√≠v baloldalt, akik a szenilis moszkovit√°k kez√©re adt√°k volna a vil√°got, ami√©rt meg tudtam volna √∂lelni. Senki sem tudott olyan klasszul komcsizni, mint ŇĎ, m√©g m√°sik b√°lv√°nyom, Ronald Reagan sem!

Mivel a komcsi sajt√≥ hiszt√©rikusan gyal√°zta, vil√°gos volt, hogy csak j√≥ fej lehet, ez√©rt elkezdtem ut√°naolvasni √©s -hallgatni, m√°r amennyire akkoriban lehetett. Arra ennyibŇĎl is r√°j√∂ttem, hogy egy sz√©tesett, m√©lyponton levŇĎ Angli√°b√≥l csin√°lt gazdag, prosper√°l√≥, menŇĎ helyet, √©s hogy az egy√©ni kezdem√©nyez√©s meg a kis √°llam bar√°tja. M√°sra se v√°gytam, mint egy√©ni kezdem√©nyez√©sre √©s a lehetŇĎ legapr√≥bb magyar √°llamra, √≠gy sokadj√°ra is kider√ľlt, hogy egym√°snak val√≥k vagyunk.

Amikor 1984-ben Magyarországra jött, abban reménykedtem, hogy egy lézerpillantással lemondásra készteti Kádár Jánost. De ekkor romantikus 14 éves voltam.

Nemcsak r√°m, az angolul akkor m√©g nem is tud√≥ szovjet birodalmi alattval√≥ra hatott szerencs√©re, hanem az ut√°na k√∂vetkezŇĎ, b√°rmilyen sz√≠nŇĪ brit korm√°nyokra is, √≠gy Nagy-Britannia minden hull√°mz√°s ellen√©re az√≥ta is a j√≥l√©t orsz√°ga. R√°ad√°sul az a fajta politikus volt, aki nemcsak korm√°nyozni tud, hanem j√≥kat mondani is. Itt van p√°r id√©zet, az elsŇĎt az eddigi √∂sszes magyar korm√°ny √∂ssze stagj√°nak r√°√©getn√©m a homlok√°ra:

A szocializmusssal az a probl√©ma, hogy a v√©g√©n √ļgyis elfogy a m√°sok p√©nze.

Senki sem eml√©kezne az irgalmas szamarit√°nusra, ha csak j√≥sz√°nd√©k√ļ lett volna: p√©nze is volt.

Advertisement

Befoly√°sosnak lenni olyan, mint √ļrinŇĎnek: ha meg kell mondanod m√°soknak, hogy az vagy, akkor nem is vagy az.

Rendk√≠v√ľl t√ľrelmes vagyok, felt√©ve, hogy a dologk az √©n sz√°m √≠ze szerint alakulnak.

Vereség? Ennek a szónak nem ismerem a jelentését.

A szocialist√°k azt ki√°ltj√°k, hogy "hatalmat a n√©pnek!" √©s az √©gnek emelik az √∂k√∂lbe szor√≠tott kez√ľket. De mindannyian tudjuk, mire gondolnak igaz√°b√≥l. Hatalmat az emberek felett, hatalmat az √°llamnak.

Advertisement

Minden idealista békeharcosra, aki a fegyvermentes világért feladná az önvédelmét, jut legalább egy mások jószándékát kihasználó agresszor.