Illustration for article titled Marad a Fidesz-kétharmad, vagy dehogy?

Ősszel valahogy sokkal izgalmasabb kérdésnek tűnt ez, mint most, de azért továbbra sem mindegy, hogy ki nyeri ma a parlamenti választást Veszprémben. Esélyesből kettő van.

Ilyeneket írogattam novemberben:

Beszakadásról akkor lenne majd ok beszélni, ha a Fidesz esetleg képtelen lenne megnyerni Veszprémet februárban, ahol Navracsics Tibor uniós biztos helyét kell betölteni. Az aztán akkora lakmuszpapír lesz, mint a pinty. Az előtt aztán akkora kampány fog folyni, mint a sicc. Veszprém azonban fideszes város, vagyis fel kell kötnie a balnak az összes gatyáját.

Advertisement

Azok után írogattam ilyeneket, hogy Újpesten az MSZP-s jelölt nagyon simán nyert az akkori időközin – amit Kiss Péter halála miatt írtak ki –, és a Fidesz eleve kicsit rozzantnak tűnt az akkor még heves utcai megmozdulások és a saját belharcai miatt is. Mindeközben ráadásul egy pillanatra felmerült a sansz arra is, hogy ringbe száll Simicska Lajos!

Na ehhez képes sajnos nem volt valami színes-változatos-szuperharsány a kampány, ami így lement az elmúlt hetekben. Oké, aprították egymást az érdekeltek rendesen, különösen az ellenzéki-független Kész Zoltán kapott sokat, országosan mégsem izzott a levegő. Biztos azért, mert sem Kész, sem a fideszes Némedi Lajos nem különösebben karizmatikus figurák, a többiek meg pláne nem hitethették el magukkal vagy az emberekkel, hogy tényezők most.

Ezzel együtt a kérdés, ami a címben áll, megáll: a Fidesz kétharmada múlik az eredményen. És igen, Veszprém fideszes város – mely a kommentelő szerint büszke polgári hagyományaira, ezért külön érdekes, GFG politikai gondolkodó miért rángatja a hatalomtechnikai kérdésekre borított lepleket pont most –, korábban Navracsics Tibor úgy leverte ellenfeleit, mint Gennagyij Golovkin Martin Murray-t, tehát ha bukna a kormánypárt jelöltje, annak lenne üzenete.

Advertisement

Egy csomóan indulnak amúgy, van jobbikos, LMP-s és még sokféle jelölt, én azonban csak két nevet raktam bele az alábbi szavazógépbe. Rajtuk kívül úgy sincs esélye másnak.

Advertisement

Ja, egyébként ha netán marad az a híres kétharmad, akkor majd Tapolcán dől el, hogy továbbra is marad-e. (Illetve ha nem marad most, akkor az dől el akkor, hogy visszajön-e, vagy sem.) Ott április 12-én lesznek időközi parlamenti választások Lasztovicza Jenő halála miatt.

Advertisement

Fotó: Nagy Lajos/MTI

Share This Story

Get our newsletter