Ma indul az egyhetes Budapest Pride Fesztiv√°l, a Cink pedig √ľdv√∂zli a jubileumi esem√©nyt.

Este kilenckor kezdŇĎdik a Holdudvarban a 20. Budapest Pride hivatalos megnyit√≥ja, ami azt jelenti, eg√©szen a j√∂vŇĎ szombati Pride felvonul√°sig tartani fog a fesztiv√°l, k√∂zel sz√°z kultur√°lis programmal, sz√≥val az id√©n nem csak maga a felvonul√°s lesz a l√©nyeg.

A Budapest Pride mellett ki√°llt 25 nagyk√∂vets√©g (Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok, Ausztr√°lia, Ausztria, Belgium, Braz√≠lia, D√°nia, az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g, Finnorsz√°g, Franciaorsz√°g, G√∂r√∂gorsz√°g, Hollandia, √ćrorsz√°g, Izrael, Kanada, Litv√°nia, M√°lta, N√©metorsz√°g, Norv√©gia, Olaszorsz√°g, Portug√°lia, Spanyolorsz√°g, Sv√°jc, Sv√©dorsz√°g, Szlov√©nia √©s √öj-Z√©land), √©s ki√°ll sok c√©g, k√∂z√∂ss√©g √©s civil szervezet is.

Mint ahogy a kor√°bbi √©vekben, a Cink most is √≠gy tesz. El√©g megn√©zni, milyen felz√ļdul√°st v√°ltott ki egy olyan piszlics√°r√© √ľgy, hogy egy internetes √ļjs√°g a h√©tv√©g√©n besziv√°rv√°nyozta a Facebook-avatarj√°t ‚Äď ebben a helyzetben az a minimum, hogy min√©l t√∂bben legy√ľnk, akik megmutatj√°k, hogy nem azok vannak t√ļls√ļlyban ebben az orsz√°gban, akik √ļgy √©rzik, bele kell pof√°zniuk abba, hogy m√°sok hogyan √©s kivel √©ljenek. Engem p√©ld√°ul szem√©ly szerint nem √©rint, hogy h√°zasodhatnak vagy felvonulnak a melegek, de nem is hinn√©m, hogy ettŇĎl b√°rkinek rosszabb lenne. Norm√°lis esetben azt mondan√°m, hogy semmi k√∂z√∂m hozz√°, de az, hogy itthon m√©g nagyon sokan √©rzik magukat megf√©leml√≠tve a fentihez hasonl√≥ szem√©tked√©sek miatt, nem norm√°lis eset. Sz√≥val azoknak, akiknek az ilyen reakci√≥kt√≥l m√©g mindig nehezebb az √©let√ľk, sokat jelenthet, ha min√©l t√∂bben csatlakoznak egy ilyen kezdem√©nyez√©shez, ak√°rcsak jelk√©pesen is.