This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Már senki sem él a kedvenc focifotóm két főszereplője közül

Illustration for article titled Már senki sem él a kedvenc focifotóm két főszereplője közül

A Billy Bremnert fegyelmező Dave Mackay hétfőn halt meg, nyolcvanéves korában, de hiába ez a leghíresebb fotó róla, nem volt rá büszke.

Advertisement

A skót Mackay a Tottenham legendája és csapatkapitánya volt, 24 évesen igazolták a Heartstól, kilenc évet töltött a londoni klubnál. Tagja volt az 1961-es duplázó csapatnak, amely a 20. században elsőként érte el a bravúrt, hogy egyszerre nyerje meg a bajnokságot és az FA-kupát.

A hírhedten kemény középpályás 318 meccset játszott a Spursnél (még kétszer kupát, egyszer KEK-et is nyert), majd a fiatal Brian Clough elcsábította a a másodosztályú Derby Countyhoz, ott még egyszer fontos alakja lett a csapatnak, és segített feljutni az első osztályba. Később edzőként is visszatért a Derbyhoz, mellyel megnyerte az első osztályt is 1976-ban.

Advertisement

Az ikonikus fotó 1966-ban készült egy Tottenham–Leeds meccsen, ahol a szintén kemény fickó hírében álló Bremner kétszer is belerúgott a műtött lábába, mire utóbbi kicsit kiborult, és úgy ragadta meg Bremner mezét, mintha egy korabeli színdarabban szerepeltek volna. Az esetből végül nem lett kiállítás, a bíró csak szóban fegyelmezte a két játékost (a kép baloldalán a későbbi neves edző, Terry Venables látható).

Mackay később elmondta, rengetegszer keresik meg, hogy aláírja ezt a fotót, amit ő minden alkalommal meg is tesz, de nem szereti, mert azt a hiedelmet táplálja, miszerint ő egy durva játékos lett volna, pedig nem: "Lehet, hogy néha alattomos voltam, de soha nem állítottak ki, még a kölyökcsapatokban sem" – mondta büszkén Mackay.

Advertisement

A 80 éves Mackay hétfő este halt meg, Billy Bremner pedig még 1997-ben, 54 évesen.

Share This Story

Get our newsletter