Egy megható New York Times-cikkben Angelina Jolie bejelentette, hogy februárban a magas rákveszélye miatt mindkét mellét eltávolíttatta.

A sz√≠n√©sznŇĎ √©s rendezŇĎ √©desanyja r√°kban hunyt el majdnem t√≠z √©vvel ezelŇĎtt. Jolie maga is hordozza azt a g√©nt, ami megn√∂veli a mellr√°k √©s a petef√©szek-r√°k kialakul√°s√°nak es√©lyeit. Orvosai szerint 87 sz√°zal√©ke volt annak, hogy megt√°madja az elŇĎbbi, √©s 50 sz√°zal√©k, hogy az ut√≥bbi. M√©rlegel√©s ut√°n a dupla mellelt√°vol√≠t√°s mellett d√∂nt√∂tt.

Az orvosi elj√°r√°s h√°rom f√°zisban zajlott. Febru√°r m√°sodik√°n kezdŇĎd√∂tt √©s √°prilis 27-√©n fejezŇĎd√∂tt be. A mŇĪt√©tek v√©g√©n elt√°vol√≠tott√°k a mellsz√∂vetet √©s implant√°tumokat tettek a hely√ľkre az orvosok. Jolie √°ll√≠t√°sa szerint 87 sz√°zal√©kr√≥l 5 sz√°zal√©kra cs√∂kkent n√°la a mellr√°k es√©lye.

A sz√≠n√©sznŇĎ a cikk v√©g√©n kifejti, hogy az Egyes√ľlt √Āllamokban jelenleg 3000 doll√°rba ker√ľl a BRCA √©s a BRCA2 nevŇĪ g√©nek kimutat√°sa, a mellr√°k pedig √©vente 458.000 ember hal√°l√°t okozza vil√°gszerte a WHO adatai szerint.

Fotó: AP