This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Már nincs géz és jód sem az iskolában, ahová Áder János gyereke jár

Illustration for article titled Már nincs géz és jód sem az iskolában, ahová Áder János gyereke jár

Onnan tudom, hogy az enyém is odajár. Az ok az alkalmatlan KLIK, vagyis a szovjet mintájú központosítás. A megoldás: a szülők összedobnak egy osztálypatikára.

Advertisement

Szülői értekezleten jártam és ennyi év frontszolgálat után is le tudott esni az állam.

Ennél jobb illusztráció nem is kell ahhoz, mit műveltek a közoktatással 2010 óta. Ez látványosan nem pártpolitikai téma, hiszen a kormányzat sokszor sátánian önző alakoknak lefestett vezetői saját magukkal, sőt a saját gyerekeikkel is pont ugyanúgy kiszúrtak. Ebbe a rózsadombi elit általános iskolába jár ugyanis sok más káderé mellett Rogán Antal és Áder János 1-1 gyereke is.

Advertisement

A szülőin ugyanis elmesélték, hogy kiürült az iskola gyógyszerkészlete, és hiába igényeltek kötszert, Betadine-t, fájdalomcsillapítót és más, iskolákban használható szereket a fenntartó KLIK-től még a nyár elején, nemhogy szállítmány, válasz sem érkezett. A 800 gyereket oktató mintaiskola ezért úgy kezdte el a tanévet, hogy nincs készleten semmi ilyesmije az orvosi rendelőben. A védőnő hónapokig a saját zsebéből vásárolta meg, ami feltétlenül szükséges, de 800 gyerekre mégsem finanszírozhatta tovább maga a dolgot. Most az a terv, hogy összedobunk egy készlet kötszert, tapaszt és hasonlókat, hogy ha kisebb probléma van, el tudják látni a gyerekeinket.

Ebben nem is annyira az a rémes, hogy megtörténhet, hanem az, hogy mindenki biztos lehetett benne, hogy ez fog történni, az oktatási reform nulladik percében is, politikai irányultságtól függetlenül. Egy olyan nagy, egész országot behálózó, összetett és változatos rendszert, mint a közoktatásé, képtelenség egy villámgyorsan gründolt központból, szovjetes centralizáció mellett irányítani. Vagyis nem képteleneség, csak a minőség ilyen lesz. Nem kellett oktatási szakembernek sem lenni, hogy ezt már Hoffmann Rózsáék ámokfutása előtt mindeki átlássa. De egy ilyen állampárti felállásban, ahol a kritizálót azonnal az Ellenség Ügynökének bélyegzik, sajnos nem létezik semmiféle józan ellensúly, ami megakadályozná az ilyen károkozást és a még úgy-ahogy elműködő rendszerek tönkretételét.

Advertisement

Minden centralizációra igaz persze, hogy a jól teljesítőket lerontja, miközben a gyengéket nem emeli fel eléggé, de az tényleg bravúros, hogy a KLIK-nek ilyen szinten sikerült lerombolnia a működő szolgáltatásokat még a legelitebb, korábban minden szempontból olajozottan működő helyeken is, mint a mi iskolánk. Prímán látszik, hogy ha mindenről a központ dönt, akkor szinte mindegy, hogy egy iskola tantestülete ügyes, érdeklődő, aktív vagy épp az ellenkezője. Teljesen azért hála istennek nem mindegy, de azt képzelem, hogy ebben a kőfejű felállásban tanárnak legalább olyan rossz lehet lenni, mint szülőnek. Mások miatt igénytelen szolgáltatást nyújtani olyannak, aki sokkal jobbra is képes volt már, igazán tehetetlen érzés lehet.

Share This Story

Get our newsletter