Illustration for article titled Már neve is van az új szovjet internetnek, Cseburáskának fogják hívni

A Facebookon jött szembe a hír, egyik – engedélye híján néven nem nevezhető – cinkes törzskommentelő ismerősömnek hála, hogy egy Zsirinovszkij-párti képviselő felvetette, a CIA által ellenőrzött internet helyett muszáj létrehozni egy sajátot, kicselezve az imperialistákat.

A Kommerszant cikke alapján úgy tűnik, Makszim Kavdzsaradze nem viccelt, komolyan gondolta a felvetést. A dolog egyik előzménye, hogy a hétvégén Vlagyimir Putyin orosz elnök is kirohant a CIA-teremtmény internet ellen. Kavdzsaradze szenátor szerint elengedhetetlen megcsinálni a saját hálót, különben minden titkos információ az amerikaiak fülében fog landolni továbbra is. Az új szovjet internetet a baráti országok használhatnák csak, vagyis az oroszok mellett a beloruszok, a kazahok, az örmények, a tádzsikok és a kirgizek. A képzett politikus úgy látja, marha nagy gond, hogy a miniszterelnök és az összes csinovnyik állandóan a Facebookon és a Twitteren lóg, így az amcsi felderítőknek a kisujjukat sem kell mozdítaniuk, hogy érzékeny információk tömkelegét halmozhassák fel.

Advertisement

De miért éppen Cseburáska? Azért, mert Cseburáskája senki másnak nincsen.

A barátságra vágyó kis mesefigurácska a szovjetkorszak utolsó évtizedeinek egyik meghatározó szimbóleuma volt, Krokogyil Genával, a haverjával együtt.

Share This Story

Get our newsletter