Már nem is lesz ostrom Munkácson, mert nincs kit megostromolni

Illustration for article titled Már nem is lesz ostrom Munkácson, mert nincs kit megostromolni

Ez most a kedvenc hírem a munkácsi háborús témában, bár arra nem vennék mérget, hogy igaz is. Vaszil Hubal, Kárpátalja kormányzója mondott ilyet, azzal, hogy már nem tudják, hol is van pontosan a Pravij Szektor (PSZ) tucatnyi harcosa, akik elbújtak a környéki erdőkben.

Advertisement

Képzeljétek el, az is lehet, hogy be vannak kerítve, de az is, hogy nincsenek már bekerítve.

Mióta ezt a kissé terjedelmes és viszonylag népszerű – azt írta a kommentelő, hogy a köztévé híradója nemrég a Cinkre hivatkozott mint forrásra, hehe – posztot-hátteret kiraktam tegnap délben, nem sok minden történt az ügyben. Már legalábbis publikusan, hiszen a különleges szolgálatok (miszerint az SZBU) elvben hírzárlatot rendeltek el.

Advertisement

Ami biztos, vagy ahogy mondani szokás, annak lászik:

  • a PSZ két sebesült harcosa feladta magát, kórházban vannak, együttműködnek
  • Dmitro Jaros, a PSZ vezére Munkácson tárgyalgatott a megadásról az SZBU-val
  • az SZBU korrekt és igazságos eljárást ígért
  • A PSZ több városban tüntetett az erőszakszervezetek és a hatalom ellen
  • egy PSZ-es zászlóalj elhagyta a keletukrán frontvonalat
  • a rendőrség és a nemzeti gárda megerősített blokkposztokat épített Kárpátalján
  • felmerült, hogy a balhéval összefüggésben felfüggeszthetik Mihajlo Lanyo munkácsi politikus-üzletember mentelmi jogát
  • kiderült, hogy Petro Porosenko elnök vezetésével ma összeül az ukrán nemzetbiztonsági tanács, a megbeszélés első számú témája Munkács lesz
  • ukrán lapok szerint Magyarország megerősítette a közös határszakasz védelmét

Késő este kommentben írtam már: a kérdés szerintem most az, hogy sor kerül-e valamifajta előrehozott erőpróbára az erőszakszervezetek (vagyis a hatalom) és az erőszakos szervezetek (a konkrét esetben a PSZ) között. Ennél nyilván bonyolultabb valamivel a cucc, hiszen azt sem tudni, hogy az erőszakszervezetek – mondjuk az egyes régiókban, jelen esetben Kárpátalján – éppen kinek dolgoznak, és ugyanígy a PSZ kapcsán sem egyértelmű, hogy mi is ő voltaképpen. Megint csak szimplifikálva: egy maffiacsoport-e mindössze a sok közül, vagy egy szeparatista politikai szervezet? Épp efölött mereng friss fb-posztjában Musztafa Najem, az általam is vastagon hivatkozott újságíró, mondván, mivel a PSZ egyfajta franchise lett az utóbbi időben – különböző csoportjai-csoportocskái a legtöbbször azt csinálják, amihez épp kedvük van –, ezért kíváncsian várja, Dmitro Jarosnak sikerül-e úrrá lenni a munkácsi konfliktus felett.

Advertisement

Fotó: Nemes János/MTI

Share This Story

Get our newsletter