Illustration for article titled Már most lefogadom, hogy előbb-utóbb lesznek nemzeti piaboltok is

Elkészült a nagy magyar alkoholstratégia, és széles körű társadalmi egyeztetés előtt áll, írja a Népszava. A lap nem sokat tud a részletekről, de címe már van a projektnek, így hangzik: Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására 2014–2018.

Advertisement

A Népszava a globális drogvizsgálat magyar szálának a gömbölyítése kapcsán fordult az illetékes államtitkársághoz, hiszen a nemzetközi survey-ből kiderült, sokkal nagyobb gond nálunk a szesz, mint a kábítószer, legalábbis jóval nagyobb tömegeket érint.

Advertisement

Ráadásul szerintem lódítanak is a magyarok, hogy kedvezőbb színben tüntessék fel magukat, ugyanis "a kitöltők 46 százalékával az is előfordult tavaly, hogy másnaposan ment dolgozni". Csak 46? Hiszi a piszi. Mondjuk Írország után így is ez a második legdurvább arány.

Na de nem az a lényeg, hanem az, hogy "az államtitkárság mindent elkövet, hogy a problémát a súlyának megfelelően és szakmailag megalapozott módon kezelje".

Advertisement

Hogy hogyan, az menet közben kiderül. Bennem máris felütötte a fejét a sanda gyanúval keresztezett kisördög, hogy előbb-utóbb a dohánydolog mintájára állami monopólium lesz az alkoholárusítás is. Pedzegették ezt már a trafikos balhék idején is, de akkor nagy erőkkel cáfolt a döntéshozó politika. Ez csak okoskodás, de adná magát a dolog, északi országokban ki van próbálva, működik, hogy mennyire hatékonyan, azt, igaz, nem tudom. Ha ti igen, mondjátok.

Share This Story

Get our newsletter