B√©na csal√°di v√≠gj√°t√©k lett a Hal√°loszt√≥b√≥l, ami √ļgy k√∂pi szemen az eredeti k√©t r√©szt, hogy n√©zni is f√°j. R√°ad√°sul az alternat√≠v val√≥s√°gok √∂sszekusz√°l√°s√°val a t√∂rt√©net is annyira zavaros lett, hogy az ember legsz√≠vesebben azt az idŇĎs√≠kot t√∂r√∂ln√© ki, amelyikben megn√©zte ezt a filmet.

InnentŇĎl kezdve spoileres leszek.

Ha az eredeti Termin√°tor-filmeket k√©ne p√°r sz√≥ban √∂sszefoglalni: a film a meg√°ll√≠thatatlant√≥l val√≥ retteg√©s √©s menek√ľl√©srŇĎl, majd a k√©nyszerŇĪ szemben√©z√©s ut√°ni gyŇĎzelmrŇĎl sz√≥l. Menek√ľl√©s a gyilkol√≥g√©p elŇĎl, menek√ľl√©s a j√∂vŇĎ elŇĎl. A harmadik r√©sz alapvetŇĎen borzaszt√≥an szar, a csajtermin√°tor sokkal b√©n√°bb, mint a m√°sodik r√©sz likvimet√°lja, r√°ad√°sul a v√©g√©n sz√≥ sincs gyŇĎzelemrŇĎl, elj√∂n az √≠t√©let napja. A negyedik epiz√≥d pedig egyszerŇĪen nem Termin√°tor-film.

Nem gondoltam volna, hogy ezek ut√°n ennyi √ļj m√≥don tudj√°k m√©g kicsin√°lni a filmsorozat vil√°g√°t pedig siker√ľlt.

A m√ļltban lassan t√∂bb a termin√°tor, mint a j√∂vŇĎben

Nem is eml√©kszem h√°ny termin√°tort k√ľldenek m√°r vissza az idŇĎben ‚Äď tal√°n √∂t√∂t. H√°rom t√≠pus van, √©s legal√°bb az esetek fel√©ben nem lehet tudni, hogy pontosan ki √©s honnan k√ľldte vissza ŇĎket. Persze min√©l t√∂bb termin√°tor van, ann√°l s√ļlytalanabbnak, sebezhetŇĎbbnek tŇĪnnek.

Advertisement

Nincs végzet, nincs logika

A sok alternat√≠v idŇĎvonal annyira √∂sszekusz√°l√≥dik, hogy val√≥sz√≠nŇĪleg m√°r maguk a k√©sz√≠tŇĎk is belezavarodtak mi mi√©rt t√∂rt√©nik, melyik esem√©ny k√∂veti a m√°sikat, √ļgyhogy a gordiuszi csom√≥t egy legkev√©sb√© sem eleg√°ns megold√°ssal v√°gt√°k √°t: az idŇĎparadoxon k√©rd√©s√©re egyszerŇĪen megvont√°k a v√°llukat, √©s kimondatt√°k az egyik szereplŇĎvel, hogy √ļgyse tudja senki, mi lesz. Ink√°bb szarjuk le! (Ez ut√≥bbit csak √©n tettem hozz√° gondolatban, de ez volt a l√©nyeg.)

Sarah és Kyle között semmi kémia nincs

Val√≥sznŇĪleg az√©rt, mert Daenerys Targaryen r√©mes Sarah Connor, Jai Courtney viszont m√©g r√©mesebb Kyle Reese. Legal√°bb John Connort eltal√°lt√°k, k√°r hogy a karaktert teljesen kiforgatt√°k.

Advertisement

John Connorból gonosz terminátor lesz :D

√ögyhogy hirtelen az emberek kezdik el ŇĎt vad√°szni, mert John a g√©pek utols√≥ rem√©nys√©ge. M√©g valami k√∂ltŇĎi is lehetne benne, de annyira b√©na az eg√©sz t√∂rt√©net, hogy ez tipikus b√∂lcs√©sz belemagyar√°z√°s lenne. Am√ļgy Johnt valami sp√©ci nanobotokkal vagy mivel megfertŇĎzi a Skynet, aminek hat√°s√°ra g√©pp√© v√°lik, de m√©gis √∂nmaga marad. Azaz m√©gsem, mert √°t√°ll a gonosz masin√°k oldal√°ra, de az√©rt ŇĎ John.

Advertisement

Ja, √©s a hi√°ba a legkorszerŇĪbb sz√°m√≠t√≥g√©pes effektek, a kiborg sem olyan menŇĎ, mint a 25 √©ve bemutatott likvimet√°l, √©s egy√°ltal√°n nem tŇĪnik olyan f√©lelmetesnek √©s meg√°ll√≠thatatlannak, mind b√°rmelyik m√°sik g√©p. Val√≥sz√≠nŇĪleg az√©rt, mert folyamatosan pof√°zik, de t√©nyleg, ahelyett, hogy lukat lŇĎne, lukat besz√©l az ember has√°ba.

Papa

Ezt a nevet kapta a j√≥ termin√°tor, az √∂reg Arnold, akinek m√©g gyerekkor√°ban megv√©dte √©s mag√°hoz vette Sarah-t, akit m√°r akkor is ki akartak ny√≠rni. Hogyan √©s mi√©rt? Ki tudja. Mindenesetre Sarah Connorb√≥l √≠gy az a karakter volt, aki John Connor lett a m√°sodik film v√©g√©re. R√°ad√°sul a Papa √©s Kyle k√∂z√∂tt megy a borzalmas apa-pasi faszm√©reget√©s, ami annyi filmben szerepel, viszont soha nem j√≥. R√°ad√°sul rengeteg a b√©na po√©nkod√°s, a j√≥pofiz√°s, √ļgyhogy hamar √ļgy √©reztem, mintha egy Dwayne Johnson-os csal√°di v√≠gj√°t√©kot n√©zn√©k. Ra√°d√°sul a Papa a film v√©g√©n nem meghal, ahogy egy tisztess√©ges termin√°tornak illik, hanem √°tv√°ltozik likvimet√°l robott√°, amin√©l az√©rt kev√©s nagyobb szents√©gt√∂r√©s l√©tezik, √©s azt√°n elaut√≥zik a fiatalokkal a naplement√©be.

Advertisement

Azt hiszem a Papa angol megfelelŇĎje a Pops, de √©n borzalmas magyar szinkronnal n√©ztem a filmet ‚Äď ez Arnold Schwarzenegger √©lvezeti √©rt√©k√©t olyan 85 sz√°zal√©kkal cs√∂kkenti ‚Äď, de enn√©l m√©g az is viccesebb lett volna, ha a szexu√°lis t√∂ltettel is rendelkezŇĎ Daddyt v√°lasztj√°k.

I’ll be back

A film egy jelentŇĎs r√©sze abb√≥l √°ll, hogy a kor√°bbi filmek ikonikus jeleneteit, besz√≥l√°sait m√°s kontextusban, kicsit kiforgatva √ļjraj√°tssz√°k. Ez m√©g nem lenne akkora baj, ha lenne mellette erŇĎs saj√°t tartalom. De nincs, √≠gy a fura homage-k√©nt kezdŇĎdŇĎ film b√©na par√≥di√°ba fullad. Sokkal jobban j√°rtok, ha ink√°bb megn√©zitek ezt a vide√≥t.

Genisys

Biztos vagyok benne, hogy csak √©s kiz√°r√≥lag az√©rt v√°lasztott√°k ezt az alc√≠met, mert valamelyik fejes szerint menŇĎ a hangz√°sa.

Advertisement

Igaz√°b√≥l napestig folytathatn√°m a felsorol√°st, de minek? A rengeteg negat√≠vum ellen√©re az√©rt van benne egy-k√©t j√≥ gondolat, p√©ld√°ul az okostelefon √©s internetf√ľggŇĎ emberis√©g kv√°zi kih√≠vja maga ellen a sorsot, amikor egy √ľberoprendszert fejlesztenek, ami nyilv√°n a Skynet. Ezzel sz√©pen √°t√ľltetik egy a jelenlegi probl√©m√°ra az eredeti filmek hidegh√°bor√ļs, katonai mondanival√≥j√°t.

Lehet, ha valaki elvonatkoztat az eredeti filmektŇĎl, akkor egy k√∂zepesen √©lvezetes, egyszer megn√©zhetŇĎ blockbusterk√©nt tudja kezelni a Genisyst, nekem ez viszont kev√©s, √©s nem is akarok elvonatkoztatni. J√≥ lenne, ha a Termin√°tort v√©gre eltemetn√©k, √©s nem mindenf√©le borzalmasabbn√°l borzalmasabb, innen-onnan √∂sszekapart r√©szekbŇĎl pr√≥b√°ln√°k valami gyal√°zatos √©s sz√°nalmas Frankenstein-sz√∂rnyk√©nt √©letben tartani.