​Már megint fölengedték az "Orbán elnök lesz" lufit

Illustration for article titled ​Már megint fölengedték az Orbán elnök lesz lufit

A Népszabadság írta meg. Ahogy durván kétévénte mindig felröppentik a hírt balos körökből. Kinek áll ez érdekében?

Advertisement

Én már egyik korábbi körben sem értettem, hogy a hisztibalos közönség miért kezd el gombnyomásra rettegni, amikor rituálisan bedobják, hogy Orbán Viktor elnök akar lenni. Most épp megint ezzel állt elő a Népszabadság:

Miniszterelnökké választása után szűk körben komoly és reális lehetőségként ő maga beszélt arról, hogy Áder János megbízatásának lejárta után, 2017-ben elfogadhatja a köztársasági elnöki jelölést.

Advertisement

A dolognak egyrészt nem lenne semmi értelme. Orbán Viktornak annál több hatalma itt nem lesz, mint ami miniszterelnökként most van. A rendszer keretei között nem túlzás azt mondani, hogy mindenható. És ezeket a kereteket ő maga szabta meg a fideszes alkotmánnyal. Miniszterelnökként bárhányszor újraválasztható, és további módosítgatások nélkül teheti azt az országgal, amit éppen a kénye-kedve diktál. Miért csinálná ugyanazt más néven, úgy, hogy rengeteg munkát és konfliktust vállaljon emiatt?

Másrészt mi változna, ha mégis megtörténne? Hát semmi. Ugyanazt csinálhatná, mint most, semmi többet. Okés, nem meccseltethetne ellenzékieket medvékkel és farkasokkal az újjáépített Puskás Viktor stadionban, de ezt most sem teheti.

Advertisement

Van még az a félelem, hogy "naná, eleve ő a magyar Putyin, hát megcsinálja a Putyin-Medvegyev-trükköt, az elnöki és miniszterelnöki poszt közötti ugrálással". Dehát mi a Szijjártó Péter izzadt homlokáért tenne ilyet, ha egyszer most is szinte bármi a hatalmában áll?

Ha valaki érti ennek a fel-felhabzó híresztelésnek az okait, ne kíméljen! Nekem csak egy, elég billegős elméletem van: ez talán pont olyan téma, mint a Szabadság téri megszállási emlékmű ügye. Vagyis a Fidesz szándékosan tartja időről időre melegen a pletykát, csakis amiatt, hogy az ellenzéki értelmiség ezzel foglalkozzon, és ne mással.

Share This Story

Get our newsletter