Holnap indul a nyolcezres Shisha Pangma csúcsára Lesták Erzsébet. Nincs előre kifeszített kötél, de a magyarok bíznak benne, hogy az Erőssékkel is együtt mászó veterán Carlos Soria majd segít utat építeni.

Mostanáig az egyes és kettes tábor kiépítésével voltak elfoglalva, de a kettő között nincsenek elhelyezett kötelek, mert már nincs fent sok mászó a Shisha Pangmán. Most érkeztek viszont Carlos Soriáék - ő az a 74 éves spanyol mászólegenda, aki a magyar expedíciót is keményen bíráló interjút adott Erőss Zsolték halálakor - és a többiek abban bíznak megint, hogy majd ők fognak köteleket feszíteni.

Lesták a tervek szerint szombaton vág neki a támadásnak, oxigénpalack nélkül, ami során előbb túljut az egyesen és kettesen, felépíti a hármas tábort, majd nekivág a 8027 méter magas csúcsnak, ami a nepáli határ közelében, de már Tibetben található. Ezt a csúcsot támadta még 1987-ben az első magyar nyolcezres expedíció, de ők nem a főcsúcsra, hanem a 8008 méteres, Central Peaknek nevezett mellékcsúcsra jutottak fel, ahonnan még egy szeles gerincen kell végigmenni a Main Peak nevű főcsúcsig.

[via 4bakancs.com]