Már meg is állapodott az RTL és a kormány?

Illustration for article titled Már meg is állapodott az RTL és a kormány?

A Népszava úgy tudja, hogy igen: a csatorna visszavesz a kormánykritizálásból, a reklámadó pedig 50-ről 5 százalékra csökken.

Advertisement

Eszerint alig két nappal azután, hogy az állítólagos tárgyalásokról megjelentek a hírek a magyar sajtóban, már meg is van a megállapodás a kormány és az RTL-csoport között: egész pontosan Lázár János és a csoport régiós alelnöke, Andreas Rudas állapodtak meg Berlinben.

Advertisement

A megállapodás úgy szól, hogy a kormány legkésőbb 2016 januárjától 5 százalékra szállítja le a tavaly novemberben már 50 százalékosra emelt reklámadó mértékét, és a javaslatot már át is küldték az RTL jogi osztályára, mindezt azért cserébe, hogy az RTL felpuhítja a híradóját, vagyis a Mészáros Lőrinc meggazdagodásáról és a Vida Ildikó hollétéről szóló anyagok helyett visszatérnek a "leesett a kilencedikről és túlélte" típusú hírek.

Ezen felül az RTL nem esik el a kábelcégektől járó programdíjtól, melyet a tervek szerint már idén sem szedhettek volna be (ez 6-8 milliárd forintot jelent).

Advertisement

Igaz, a Népszava azt is tudni véli, hogy Lázár egy "Rudas személyes üzleti tevékenységét kényesen érintő dokumentumcsomaggal érkezett berlini tárgyalásra", amolyan nyomásgyakorlás céljából. Arról viszont nincs hír, hogy Dirk Gerkens pozícióját mennyiben érintik a tárgyalások – a korábbi hírek arról szóltak, hogy az ő távozása is a kormány feltételei között szerepel.

Share This Story

Get our newsletter