√ďri√°si volt a tan√°cstalans√°g az internetezŇĎ XII. ker√ľletiek k√∂r√©ben, p√©ld√°ul itt, hogy mit is jelent igaz√°b√≥l ma reggel kezdŇĎd√∂tt vaddiszn√≥hajt√°s. Az emberek egyik fele a diszn√≥kat sajn√°lta, a m√°sik amellett √©rvelt, hogy nem fog v√©r folyni, az √°llatokat csak elkergetik. A naiv v√°rosiak a k√∂vetkezŇĎ mondatot √©rtelmezt√©k √≠gy: "Az erdŇĎkben terelnek, a lakott ter√ľleteken az √∂nkorm√°nyzat befog√≥kkal igyekszik befogatni a vaddiszn√≥kat." A helyzet az, hogy a terelnek, m√≠g oda nem terelik a vaddiszn√≥kat a pusk√°s vad√°sz el√©, aki lel√∂vi ŇĎket. A h√ļst el fogj√°k adni.

Norm√°lis hajt√≥vad√°szatot tartanak ma a XII. ker√ľletben, Csilleb√©rcen, a Sz√©chenyi-hegyen √©s az Irh√°s-√°rok k√∂rny√©k√©n, sz√≥ sincs arr√≥l, hogy csak elzavarn√°k az √°llatokat - tudtuk meg egy szakembertŇĎl. Az erd√©szet szerint a vaddiszn√≥k t√ļlszaporodtak a budai hegyekben, sŇĪrŇĪn bej√°rnak a v√°rosba, ez√©rt ki kell szor√≠tani ŇĎket a k√∂rny√©krŇĎl. A vaddiszn√≥ k√ľl√∂n√∂sebben nem f√©l az embertŇĎl, de ha nem szor√≠tj√°k sarokba, vagy nem √©rzi vesz√©lyben a malacait, elkotr√≥dik. A v√°ros sz√©l√©ig bekolb√°szol√≥ vaddiszn√≥kat a p√≥r√°z n√©lk√ľl s√©t√°ltat√≥ kutyagazd√°k √©s a sz√©tt√ļrt kertek tulajdonosai szokt√°k ut√°lni, az emeletes h√°zban lak√≥k meg szeretni.

Az erdŇĎgazdas√°g, fŇĎleg a lakott ter√ľleteken, befog√°ssal, majd az √°llatoik elsz√°ll√≠t√°s√°val is pr√≥b√°lkozott. Tudom√°sunk szerint id√©n k√°b√© sz√°z vaddiszn√≥t fogtak be √≠gy, de ez baromi dr√°ga m√≥dszer. Most viszont m√°r nem kukoric√°znak, hanem vad√°sznak. A zs√°km√°nyt a szok√°sos m√≥don kezelik, vagyis az a vd√°szt√°rsas√°g√© lesz, ami a megefelŇĎ kor√ļ √©s h√ļs√ļ diszn√≥kat feldolgozza √©s eladja. A vaddiszn√≥ Magyarorsz√°gon eg√©sz √©vben korl√°toz√°s n√©lk√ľl vad√°szhat√≥.