​Már hivatalos: Vlagyimir Putyin a Föld legnagyobb trollja

Illustration for article titled ​Már hivatalos: Vlagyimir Putyin a Föld legnagyobb trollja

10 éve koholt vádakkal tartja börtönben Hodorkovszkijt, pár hónappal a szabadulása előtt most megkegyelmezett neki.

Advertisement

Van akkora szemétkedés, amire az ember már kalapot emel. Jó nagy meglepetést okozott Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor bejelentette, hogy mivel személyes kegyelmi kérvényt kapott tőle, szabadon fogja engedni Mihail Hodorkovszkijt, a leghíresebb orosz politikai foglyot. A Jukosz olajcég volt tulajdonosa, egykor a leggazdagabb orosz a megfelelő időben nem menekült külföldre, de nem is állt be Putyin mögé, sőt pénzelte az ellenzékét, mire az elnök koholt vádakkal bebörtönöztette. Hodorkovszkij augusztusban szabadulna normális esetben.

Hogy még nagyobb legyen az utolsó pofon, Putyin arra célozgatott, hogy korábban sosem kapott kérvényt Hodorkovszkijtól, most igen, erre rögtön elengedte. Mintha csak ezen múlt volna a dolog. Az egykori mágnás állítólag humanitárius szempontokra hivatkozott, például arra, hogy beteg az anyja. A lapok gyorsan megszólaltatták az anyját, aki meglepődött, mert nemrég beszélt a fiával, aki nem is említette a kegyelmi kérvényét.

Advertisement

Hodorkovszkij elengedése egy 20000 rabot érintő nagy amnesztia része, aminek az oka a februári téli olimpia Szocsiban. Szabadulhat a Pussy Riot két bebörtönzött tagja és kiengedik a Greepeace aktivistáit is.

(via bbc)

Share This Story

Get our newsletter