Illustration for article titled Már el is felejtettem, hogy kérdeztem a MÁV-tól, erre egyszer csak jött egy válasz

Még július 22-én írtam posztot a Cink-olvasó jelzése alapján arról, hogy egy kalauz indiai utasokat vegzált a Lehár EC-n, mert csak online jegyük volt. De közben kérdést is tettem fel.

Advertisement

Mármint a MÁV-nak, arról, hogy hogy is volt lehetséges ez, a sajtóosztály azonban átirányított az ügyfélszolgálathoz, mondván, a felvetésem tárgya utaspanasz jellegű.

Advertisement

Apránként persze kiderült – főképpen a kommentjeitekből –, hogy nem l’art pour l’art kalauzkötözködésről volt szó, hanem Magyarország tényleg nincs felkészülve az okostelefonos jegyek kezelésére. Ki kell az ilyeneket nyomtatni, különben nem érvényesek.

Erről szól az alig három és fél hét után megérkezett válasz is:

Érdeklődését köszönettel vettük, amellyel kapcsolatban az alábbiakról szeretnénk Önt tájékoztatni.

A társvasutaknál interneten váltott nemzetközi menetjegyek elfogadása egy alapvetően jól szabályozott folyamat, melyet külön megállapodások rögzítenek. A MÁV-START az osztrák, a német és cseh vasutak által interneten árusított elektronikus jegyeket fogadja el vonalain, meghatározott feltételek teljesülése esetén.

A német, a cseh, illetve osztrák vasúttársasággal kötött megállapodásunk alapján, az interneten értékesített elektronikus menetjegyeket – beleértve azokat is melyeket az okostelefonra küldenek SMS formájában – ki kell nyomtatni, és azt a jegykiadó ország jegyvizsgálójának le kell kezelnie: el kell látnia a kinyomtatott menetjegyet jegyvizsgálói bejegyzéssel, illetve igazolást kiállítani a jegy érvényességéről. Társaságunk csak a kinyomtatott és a társvasút jegykezelője által a fent leírt módon ellenőrzött, majd lekezelt menetjegyet fogadhatja el vonalain, mivel a jegy beolvasását lehetővé tevő eszköz hiányában csak ily módon tudunk róla meggyőződni, hogy az Utas érvényes menetjeggyel rendelkezik. Ezen szabály meghirdetéséről, az igénybevételi feltételek közzétételéről a jegykiadó vasútnak kell gondoskodnia.

Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a fentiekben ismertetett folyamat általánosságban jól, zökkenőmentesen működik, még ha olyan eseti problémák fel is merülnek, mellyel a levelében idézett Utas találkozott utazása során.

A vonaton történt konkrét eseményekkel kapcsolatosan vasúti társaságunk jelenleg még vizsgálatot folytat, így azzal kapcsolatosan érdemben nem áll módunkban Önt tájékoztatni. Amint a vizsgálat lezárul, eredményéről beszámolunk Önnek.

Megkeresését, további türelmét köszönjük.

Na így. Most mindenesetre feltettem azt a kérdést is, hogy várható-e ezeknek a MÁV által most még nem birtokolt modern jegykezelő eszközöknek a beszerzése, és ha igen, mikorra. Bár nem kizárt, hogy ezzel ismét inkább a sajtóosztályhoz kellett volna fordulnom, hiszen a konkrét sztorival szemben ennek már nem feltétlen van utaspanasz karaktere.

Share This Story

Get our newsletter