Szomorúak vagyunk, mert mégsem lesz lamantinpark vagy halászrezevátum a vízzel feltöltött mélygarázs-torzóból a Parlament mellett. Pedig egy ideig úgy tűnt, hogy a Fidesz újdrogos szárnya betépőközpontként viszi tovább a helyet.

Bőszen szivattyúzzák a vizet vissza a Dunába a Kormány-tóból, amikor déltájban megnéztem a helyszínt, a legmélyebb részeken 2-3, a sekély szakaszokon már csak másfél méternyi víz maradt a tóban, amit azért kellett feltölteni, hogy a rekordárvíz nyomása be ne rogyassza a hatalmas gödör Duna felőli oldalát. Bár a nagyközönség elől el volt zárva, fotókról is jól látszott, milyen sokat tud dobni egy váratlanul kialakult tó még a Kossuth téren is.

A helynek vízzel telve olyan erős kisugárzása volt, hogy Wachsler Tamást, a Kossuth teret átalakító Steindl program vezetőjét, akit amúgy általában technokratának tartanak, egészen pszichedelikus irányba fordította. Az egykori politikus teljesen bekattant a tótól és mostanában hajnalonként a partján meditált, és ilyen képeket készített:

Advertisement

Rá is kérdeztem, hogy az LSD-mátrix előtt repülő Sátánkacsát milyen szúrővel, illetve anyaggal tudta előcsalogatni. Ez volt az elterelő válasz: "A kacsa mögötti háttér? Elképesztő reflexfények vannak a vízen, aminek két oka van. Egyfelől a zárt „medence”, amibe többnyire nem fúj be a szél, a kis hullámok azonban folyamatosan interferálnak egymással, ezért kis állóhullámok borítják a felszínt. A másik a környező épületek tagoltsága, plusz a két daru, ami ezeket az izéket okozza. Ha tehetném, naphosszat csak fotóznám, de mivel egyéb dolgaim is vannak, csak hajnalban meg napnyugtakor töltöm ezzel az időt."

Advertisement

Persze, én sem tüdőztem le - morogtam magamban szkeptikusan, amikor a szivattyúzás bámulása közben észrevettem, hogy ősöreg vascsöveket pakolnak egy teherautóra.

Kiderült, hogy ezek, illeve a közelben felhalmozott óriási kövek annak a titkos, Wein-féle föld alatti kútnak a maradványai, amiről ezt a miniriportot írtam.

Advertisement

Maguk a csövek 1868-ból származnak. "Lehet, hogy ezekbe belepisált maga Deák Ferenc is. Ő az egyetlen olyan magyar, akit annak ellenére tisztelnek a jobbosok is, hogy fél életét egy szállodában töltötte és sosem volt csaja" - gondoltam. A köveket és a csöveket ki fogják álltani a majdani parlamenti látogatóközpontban, bár én inkább arról néznék egy rézmetszetet, hogy Deák kikkel és hogyan bulizott az Angol Királynőben.