Szabolcs, a koll√©g√°m p√©nteken egy k√©zzel k√©sz√ľlt bambuszbiciklivel j√∂tt munk√°ba. Igen, egy bambuszrudakb√≥l √∂sszerakottal. Ami t√©nyleg szuper√ľl n√©z ki. Nem, nem San Francisc√≥ban vagyunk, hanem a Bazilik√°n√°l. A jelens√©g annyira megd√∂bbentett, hogy meginterj√ļvoltam arr√≥l, hogy mi√©rt, meg mibe ker√ľlt meg mennyi idŇĎbe telt. A v√©ge durv√°bb lett, mint valami go√°s vallom√°s!

ElŇĎlj√°r√≥ban annyit, hogy Szabolcsnak nincs se k√∂ld√∂kig √©rŇĎ Batthy√°ny Lajos-szak√°lla, se teny√©rnyi Sz√©p ErnŇĎ-tetov√°l√°sa, se vastag kerestes szem√ľvege, de csŇĎnadr√°gban se sokszor l√°ttam. A bicikli meg olyan veszett√ľl organikusan n√©z ki, hogy amikor az elŇĎbb √°tment√ľnk megn√©zni a m√°sik szob√°ba, NAK koll√©ga kap√°sb√≥l azt k√©rdezte, hogy marhabŇĎrbŇĎl vannak-e a v√°zat √∂sszek√∂tŇĎ elemek. Majd felid√©zte az indi√°nyk√∂nyves eml√©keit, amikben az √°ldozatok nyak√°ra nedves marhabŇĎrt tekertek, ami kisz√°radt √©s megfojtotta ŇĎket.

Cink: Hogy jutott eszedbe pont bambuszból bringát építeni?

Vida Szabolcs: P√°r √©ve egyik haverom h√≠vta fel a figyelmem egy amerikai c√©gre, akik el√©g komolyan r√°fek√ľdtek a bambuszv√°zas ker√©kp√°rok gy√°rt√°s√°ra (Calfee) √©s annyira megtetszett, hogy az√≥ta ki akartam pr√≥b√°lni mit is tud egy bambuszbringa. Sz√≥ba se j√∂tt, hogy rendelek tŇĎl√ľk, mert csak a v√°z ker√ľl kb. $3,400 USD-ba, sz√≥val elhat√°roztam, hogy ink√°bb meg fogom csin√°lni magamnak. J√≥ m√≥k√°nak tŇĪnt, azt√°n kider√ľlt, hogy √©letem egyik legnagyobb t√ľrelemj√°t√©k-tripj√©t vonzottam be. √ćgy ut√≥lag v√©giggondolva j√≥ d√∂nt√©s volt belev√°gni.

Advertisement

Cink: Találtál hozzá kész terveket, méretekkel, vagy kizárólag saját ötletek alapján dolgoztál?

Advertisement

V. Sz.: K√©sz terveket nem tal√°ltam hozz√°, ugyanis akik foglalkoztak valaha bambuszv√°z√©p√≠t√©ssel nem k√∂tik a nagy√©rdemŇĪ orra al√°, hogy eg√©szen pontosan mi is a recept. Van p√°r DIY oldal, ahol nagyj√°b√≥l le√≠rj√°k, hogy hogyan kell meg√©p√≠teni egy bambuszv√°zat, de az apr√≥ r√©szleteket √©s a dolog nehezebb r√©szeit, esetleges buktat√≥it mind elhallgatj√°k. V√©g√ľl is ez egy speci√°lis mesters√©g, amit kŇĎkem√©ny elhat√°roz√°ssal √©s kitart√°ssal meg lehet tanulni egy√©bk√©nt eg√©sz r√∂vid idŇĎ alatt. V√°zgeometria-adatokhoz hozz√° lehet jutni sok kerekp√°rgy√°rt√≥ c√©g honlapj√°n, sŇĎt van ingyenesen let√∂lthetŇĎ kerekp√°rv√°z-tervezŇĎ program is, sz√≥val ezzel nincs gond. Mi az alkot√≥t√°rsammal - Feh√©r Ferenc bar√°tommal - egy megl√©vŇĎ orsz√°g√ļti kerekp√°r adatait √©s ar√°nyait haszn√°ltuk az √©p√≠t√©shez. K√©t v√°zat √©p√≠tett√ľnk kap√°sb√≥l, elŇĎsz√∂r az √∂v√©t kezdt√ľk el csin√°lni. Az √©p√≠t√©s menet√©t egy 2011-ben a BikeMag-on megjelent cikk seg√≠tette nagyban, amit egy 'Kobike' fedŇĎnevŇĪ alkot√≥val k√©sz√≠tettek. Ez a cikk inspir√°lt igaz√°n arra, hogy belev√°gjunk.

Cink: Hol √©s mennyi√©rt vetted a bambuszt? Egy√°ltal√°n: mibe ker√ľlt √©s mennyi idŇĎt ford√≠tott√°l a dologra?

Advertisement

V. Sz.: N√©mi keresg√©l√©s √©s szakirodalom olvas√°s ut√°n tal√°ltam egy magyar c√©get D√©l-dun√°nt√ļlon, akik t√∂bbf√©le bambuszfajta kereskedelm√©vel foglalkoznak, t√∂bbek k√∂z√∂tt azokkal is, melyekbŇĎl pomp√°san lehet bringav√°zat √©p√≠teni. Egy ker√©kp√°rra val√≥ bambuszanyag sz√°ll√≠t√°ssal egy√ľtt kb 20 ezer forintba ker√ľl. Az eg√©sz projekt megk√∂zel√≠tŇĎleg negyedmilli√≥ forintba ker√ľlt, ugyanis a v√°zban tal√°lhat√≥ f√©malkatr√©szeket le kellett gy√°rtatni. Ezek egy√©bk√©nt teljesen saj√°t tervez√©sŇĪ cuccok. Haverom/alkot√≥t√°rsam m√©r√©sei √©s v√°zlatai alapj√°n megrajzoltam, bem√©reteztem egy tervezŇĎszoftverrel √©s elk√©sz√≠tettem a gy√°rt√°shoz sz√ľks√©ges mŇĪszaki dokument√°ci√≥t. A v√°zgy√°rt√°shoz sz√ľks√©ges sablont is meg kellett √©p√≠teni, ez is idŇĎbe ker√ľlt. √ögy √∂sszesen kb 250-300 √≥r√°t ford√≠tottunk az eg√©szre.

Advertisement

Cink: Mik ezek a v√°zban tal√°lhat√≥ f√©m elemek? √ögy k√©pzeljem el, hogy v√©konyabb f√©mekbŇĎl van a bambuszon bel√ľl egy m√°sik v√°z?

V. Sz.: Nem, apr√≥ f√©malkatr√©szek vannak benne a villasarun√°l (h√°ts√≥ ker√©k/tengely befog√°s) √©s a h√°ts√≥ f√©kh√≠dn√°l. Ezek ugye egyedi tervez√©sŇĪek. A t√∂bbi, a v√°zban tal√°lhat√≥ f√©malkatr√©szt (k√∂z√©ptengely csap√°gyh√°za, homlokcsŇĎ, f√©kbowden-r√∂gz√≠tŇĎ szemek) pedig v√°s√°roltuk, illetve √ļjrahasznos√≠tottuk.

Advertisement

Cink: √Čs ezek ennyire dr√°g√°k? Azannya!

V. Sz.: 10 garnit√ļra f√©malkatr√©szt rendeltem (itt kezdŇĎdik a kissz√©ria), ennek a bar√°ti ara volt 114000 forint. Teh√°t a meglevŇĎ alkatr√©szekbŇĎl m√©g 8 bring√°t tudn√©k csin√°lni.

Advertisement

Cink: Mikor kezdt√©tek, √©s mikorra k√©sz√ľlt el az elsŇĎ bringa?

V. Sz.: M√°jus elej√©n √°lltunk r√° jobban a t√©m√°ra, akkor elkezdt√ľnk ismerkedni az anyagokkal, t√°j√©koz√≥dtunk. Feri, az alkot√≥t√°rsam meg√©p√≠tette a v√°z √∂sszeilleszt√©s√©hez sz√ľks√©ges sablont, √©n meg a f√©malkatr√©szek tervez√©s√©vel, gy√°rt√°selŇĎk√©sz√≠t√©s√©vel foglalkoztam. Csin√°ltunk pr√≥baragaszt√°sokat is, ismerkedt√ľnk az epoxigyant√°val √©s a kenderk√≥cos band√°zsol√°si technik√°t is gyakoroltuk, mielŇĎtt √©lesbe belefogtunk volna. Az elsŇĎ bringa j√ļlius elsŇĎ fel√©ban k√©sz√ľlt el, teh√°t k√©t √©s f√©l h√≥napig tartott az eg√©sz. Megjegyzem, hogy mindketten munka mellet 2 v√°zat csin√°ltunk ennyi idŇĎ alatt, mindezeket egy Wekerle-telepi h√°z apr√≥ konyh√°j√°ban √©s egy fony√≥di nyaral√≥ sufnij√°ban/pic√©j√©ben.

Advertisement

Cink: Bark√°csolt√°l m√°s komolyabb t√°rgyat ezelŇĎtt?

V. Sz.: Nem igaz√°n, egy√©rtelmŇĪen ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegŇĪ munk√°m. Azonban rengeteg IKE√Ā-s b√ļtort raktam m√°r √∂ssze. :)

Advertisement

Cink: Egyébként mennyire vagy benne a bringázásban?

V. Sz.: 2003-ban kezdtem el komolyabban bring√°zni rendszeresen, mikor KŇĎb√°nya-Kertv√°rosb√≥l j√°rtam be szinte minden nap L√°gym√°nyosra, az ELTE-re. Az√≥ta j√≥form√°n bring√°val j√°rok mindenhov√° a v√°roson bel√ľl t√©len-ny√°ron, sz√≥val van r√°l√°t√°som a v√°rosi ker√©kp√°roz√°sra √©s annak fejlŇĎd√©s√©re. Kipr√≥b√°ltam a fut√°rkod√°st is 2005-ben, de ez csak p√°r h√≥nap volt. Visszaszippantott az egyetem, meg m√°s munk√°im lettek. Szumma-szumm√°rom nem tartom magam brut√°l kem√©ny bring√°snak, de nem tudn√©k r√≥la m√°r leszokni, mert nagyon √©lvezem az eg√©szet amit a ker√©kp√°roz√°s ny√ļjt. Szabads√°g, mobilit√°s, lazas√°g, ugyanakkor koncentr√°ci √©s √∂nuralom-gyakorl√≥ "j√°t√©k" - nagyj√°b√≥l √≠gy tudn√°m √∂sszefoglalni.

Advertisement

Cink: Nem bring√°s nem bark√°csol√≥k√©nt nekem a v√°zelemek megfelelŇĎ szil√°rds√°g√ļ r√∂gz√≠t√©se tŇĪnik a legkem√©nyebbnek. Ezt hogyan oldottad meg?

V. Sz.: Ehhez a dologhoz nagy-nagy seg√≠ts√©get ny√ļjtott kŇĎbrut√°l bar√°tunk, az epoxi-gyanta. Van belŇĎle rengeteg f√©le, √©n speciel enyh√©n flexibilis hossz√ļ k√∂t√©si idejŇĪ (24 √≥ra szil√°rdul√°si-, 168 √≥ra teljes k√∂t√©si idŇĎ) gyant√°t haszn√°ltam mind a v√°zr√©szek provizorikus r√∂gz√≠t√©s√©hez, mind a teherb√≠r√°s√©rt √©s a nagy szil√°rds√°g el√©r√©s√©hez sz√ľks√©ges kenderk√≥c-band√°zsol√°shoz is. Ez ut√≥bbi proced√ļra el√©g macer√°s, mert v√©konyra v√°logatott kenderk√≥csz√°lakat kell sz√©pen bekenni epoxival, azt√°n gumikesztyŇĪben r√°oktroj√°lni sz√©pen √©s hat√©konyan a csom√≥pontokra √©s illeszt√©sekhez. Csak ez a mŇĪvelet kb 12 √≥r√°t vett ig√©nybe.

Advertisement

Cink: Mi volt benne neked a legnehezebb, √©s melyik megold√°sodat √©rzed brav√ļrosnak?

V. Sz.: A v√©ge fel√© m√°r kifejezetten f√°raszt√≥ volt, fŇĎleg lelkileg. Sosem tudtam elhinni igaz√°n, hogy j√≥l fog mŇĪk√∂dni az eg√©sz, ugyanakkor nagyon hittem benne √©s akartam. V√©g√ľl el kellett hinnem, mert m√°r tesztelem, eddig sikeresen. Az elsŇĎ v√°zzal az alkot√≥pajt√°som kap√°sb√≥l megker√ľlte a Balcsit, majd kicsit k√©sŇĎbb eltekert vele Balatonf√∂redrŇĎl Kapolcsra is, sz√≥val nem k√≠m√©lte. A h√©ten szeretn√©k vele tal√°lkozni, k√≠v√°ncsi vagyok a r√©szletes besz√°mol√≥j√°ra. A legnehezebb dolog tehcnikailag a v√°zcs√∂vek pontos illeszt√©se √©s az √©rintkezŇĎ fel√ľletek prec√≠z megmunk√°l√°sa volt (√°that√°smar√≥ hi√°ny√°ban). A "k√≥cband√°zsol√°s" is nagyon f√°raszt√≥, tov√°bb√° a megszil√°rdult fel√ľletek visszacsiszol√°sa, form√°z√°sa sem pisk√≥ta. A h√°ts√≥ "h√°romsz√∂g" √ļgynevezett Y kialak√≠t√°sa √©s a nyeregcsŇĎ-r√∂gz√≠t√©si megold√°s szerintem nagyon sz√©p lettek, ezeknek k√ľl√∂n nagyon √∂r√ľl√∂k. Ezek miatt szerintem a vil√°gon az elsŇĎk vagyunk, tal√°n.

Advertisement

Cink: Nem mozog az egész, miközben hajtod? Ez zavaró vagy okés?

V. Sz.: Nem mozog, de √©rzed, hogy az anyag valaha √©lt √©s m√©g mindig dolgozik alattad. Nagyon halkan √©s finoman gurul, hajtani is nagyon k√∂nnyŇĪ. Olyan, mintha a rossz minŇĎs√©gŇĪ budapesti flaszter rekort√°nb√≥l lenne. K√©nyelmes, igazi k√ľl√∂nleges, mondhatni √ļri m√≥ka rajta tekerni. Meg lehet "tviszteltetni" az eg√©sz v√°zat, ak√°r egy hatalmas ac√©lv√°zas csod√°t (r√©gi "parasztbing√°k"-n√°l, vagy pl. Waffenrad-n√°l tapasztalni ilyet), de az ember nem az√©rt akar egy bambuszv√°zas bring√°t, hogy √°lland√≥an csesztesse, meg sz√©tny√ļzza. Ez finom cucc, k√©remsz√©pen. Az eny√©m egysebess√©ges, k√©nyelmes √°tt√©tellel (44/16). Halad√≥s, de nem sz√°guld√≥s. Hadd csod√°lja mindenki, aki l√°tja suhanni ezt a j√≥sz√°got. Egy√©bk√©nt teszteltem m√°r sz√©p kis kaptat√≥n felfel√©, ki√°llva a nyeregbŇĎl, meg sem mukkant, eddig √ļgy tŇĪnik, hogy j√≥l b√≠rja a 70 kil√≥mat. LejtŇĎn lefel√© is annyira finoman, puh√°n lehet vele rongyolni, hogy legsz√≠vesebben sosem h√ļzn√°m a f√©ket.

Advertisement

Cink: Mi van, ha benedvesedik? Elg√∂rb√ľl? Emiatt sz√°r√≠tgatod?

V. Sz.: Nem fog benedvesedni, mert bel√ľlrŇĎl is kezelve vannak a cs√∂vek, √©s k√≠v√ľlrŇĎl is megkapta a megfelelŇĎ fel√ľletkezel√©st (3 r√©teg impregn√°l√≥ term√©szetes alap√ļ olaj √©s 4 r√©teg selyemmatt sz√≠ntelen lakk ker√ľlt r√°).

Advertisement

Cink: Bármiben is más élmény, mint ipari fémbringát hajtani?

V. Sz.: Teljesen m√°s. Nem akarom t√ļlspiritualiz√°lni, de √©rezhetŇĎ valahogy a term√©szetess√©g, ami az ac√©l rideg mok√°nys√°g√°val nem √∂sszet√©veszthetŇĎ. M√°r az ember tudat√°llapota is megv√°ltozik egy bambuszbring√°n. Nem akarok sietni, nem t√∂rekszem ler√∂vid√≠teni az utamat, hanem √©lvezem, hogy tekerem, hogy gurul √©s √°rasztja azt a fantasztikusan laza, de hat√°rozott energi√°t, ami a rostokb√≥l visszaj√∂n. A teszt√ľzem hossz√ļ folyamat lesz, de √ļgy √©rzem, hogy ez egy hossz√ļ t√°von haszn√°lhat√≥ dolog, ami tal√°n egyszer robban√°sszerŇĪen el fog terjedni. M√©g mindig van bennem n√©mi szkepticizmus, ami a tart√≥ss√°got illeti, de ez az √©rz√©s kilom√©terrŇĎl kilom√©terre tuti gyeng√ľlni fog.

Advertisement