Vesztett a Hajd√ļ-B√©ten, l√°tv√°nyosan t√°madta Bajnai Gordont, ez√©rt a Nemzeti F√∂ldalapkezelŇĎ helyi vezetŇĎje kapta meg a f√∂ldek nagy r√©sz√©t egy p√°ly√°zaton. Amin a Nemzeti F√∂ldalapkezelŇĎ f√∂ldjeit lehetett elnyerni.

Ha nem olvastad volna, felt√©tlen√ľl n√©zd meg az Index cikk√©t a Nemzeti F√∂ldalapkezelŇĎ (NFA) megyei irod√°j√°t vezetŇĎ fideszes asszonyr√≥l, aki az NFA tulajdon√°ban l√©vŇĎ f√∂ldter√ľletre p√°ly√°zott, √©s ŇĎ lett az eg√©sz tender legnagyobb nyertese.

800 hekt√°r, a Hortob√°gyi Nemzeti Park ter√ľlet√©n l√©vŇĎ legelŇĎre √≠rt ki p√°ly√°zatot a ter√ľlet vagyonkezelŇĎje, a nemzeti park. A 800-b√≥l 350 hekt√°rt annak az √ďnodin√© Demeter √Čv√°nak a csal√°di bt-je kapott meg, aki a f√∂ldeket bitrokol√≥ NFA megyei fŇĎn√∂ke. Mivel a ki√≠r√°s csak a vagyonkezel√©st v√©gzŇĎ nemzeti park munkat√°rsait z√°rta ki a p√°ly√°zatb√≥l, a tulajdonos√©it nem, a dolog form√°lisan k√≥ser.

AmitŇĎl m√©g magyarabb az eg√©sz sztori, hogy √ďnodin√© a Hajd√ļ-B√©t-√ľgy legismertebb k√°rosultja, √≠gy a Bajnai Gordon-ellenes m√©diaakci√≥k fŇĎszereplŇĎje volt, √©s ezt a f√∂ldter√ľletet - amivel gyakorlatilag automatikusan j√°r t√≠z √©v alatt 280 milli√≥ forint t√°mogat√°s, ami 525-re is felk√ļszhat - nem is titkolva ez√©rt kapta cser√©be. Annyira nem leplezik, ezt, hogy ŇĎ maga is ezt nyilatkozta az Indexnek:

√ďnodin√© elmondja, hogy a Hajd√ļ-B√©t csŇĎdje 40 milli√≥s vesztes√©get okozott neki, 13 ezer lib√°ja vesztett oda, amit hitelre vett a csal√°di agr√°rv√°llalkoz√°sa az uni√≥s csatlakoz√°s ut√°n megny√≠l√≥ lehetŇĎs√©gekben, t√°mogat√°sokban b√≠zva. Az√≥ta √©vente nagyj√°b√≥l 4-5 milli√≥ forintnyi hitelkamatot fizet, √ļgy, hogy m√©g √∂sszesen 20 milli√≥val tartozik t√∂bb hitelezŇĎj√©nek, most legal√°bb visszakapott valamit az √©lettŇĎl, √°ll√≠tja.

H√°t nem az √©letttŇĎl, hanem az √ļj √°llamp√°rtt√≥l kapta vissza, de egy√©bk√©nt stimmel a dolog.