This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Már a Kúria szerint sem kell a rendőrök engedélye a fényképezésükhöz

Illustration for article titled Már a Kúria szerint sem kell a rendőrök engedélye a fényképezésükhöz

Megsemmisítették a korábbi jogegységi döntést, így most már az Alkotmánybíróság tavalyi döntése az irányadó, megszűnt a rendőrök plusz kereseti forrása.

Advertisement

A Kúria teljes ülése hétfőn meghozott határozatában megsemmisítette azt a 2012-es jogegységi döntést, amely szerint csak a beleegyezésükkel lehetett felismerhető fotót közölni a közterületen intézkedő rendőrökről.

Az ügyben az áttörést az Alkotmánybíróság döntése jelentette tavaly szeptemberben, most pedig a Kúria jogegységi határozata sem mond ellent ennek.

Advertisement

Tavalyi posztunkban részletesen leírtuk: amellett, hogy a korábbi gyakorlat a sajtószabadságot is sértette, csak annyi értelme volt, hogy egy ügyvédi iroda "évek óta abból élt, hogy folyamatosan figyelte a magyar sajtót, és amint meglátott egy rendőrarcot fotón vagy filmen, megkereste az azokon szereplő rendőröket, majd a nevükben jelentkezett a szerkesztőségnél".

Advertisement
Illustration for article titled Már a Kúria szerint sem kell a rendőrök engedélye a fényképezésükhöz

Az ügy végül az Index jogászainak köszönhetően jutott el az Alkotmánybíróság, majd most a Kúria elé, és most már tényleg nincs több kipixelezett rendőrfotó. Igaz, még nem teljesen tiszta a szabályozás, hiszen a Kúria döntése alapján csak tömegrendezvényeken, tüntetéseken és meccseken – nem egyediesítve – lehet a rendőröket fotózni.

Advertisement

Fotó: Nagy Attila/Cink

Share This Story

Get our newsletter