A közvélemény-kutatások szerint először kerültek többségbe, akik igennel szavaznának a függetlenségre.

Advertisement

II. Erzsébet a hír hallatán azonnal hívatta David Cameron miniszterelnököt, a font árfolyama pedig tízhónapos mélypontra esett. Bár az "igen" - "nem válaszok aránya csak 51-49, a tendencia mégis egyértelmű: egy hónap alatt húsz százalékos előnyt adott le az ellentábor.

A szavazásig már csak tíz nap van hátra, és jelenleg csak az a biztos, hogy rendkívül szoros meccs lesz. És ha véletlenül a függetlenség győz, annak komoly következményei lehetnek a brit lapok szerint.

Advertisement

Belebukhat az unió szétesésébe David Cameron, akárcsak munkáspárti ellenlábasa, Ed Miliband is, aki szintén a "nem" mellett kampányol. Sőt, még a jövő évre kiírt parlamenti választásokat is elhalaszthatják Skócia függetlenedése esetén.

De nem csak Nagy-Britanniában figyelik izgatottan a szavazással kapcsolatos híreket: a skót példa ragadós lehet Katalóniában, és a Huffington Post szerzője, Robert Kuttner szerint még Franciaország vagy Olaszország egységét is próbára teheti. Tehát nagyon izgalmas idők várnak Európára, ha az ukrán válság nem lenne épp eléggé izgalmas önmagában is.

Share This Story

Get our newsletter