Szorul a hurok minden idők egyik legnagyobb internetes átverésének főszereplője, Manti Te'o amerikaifoci-sztár körül. A sportoló össze-vissza beszél arról, hogy mikor tudta meg, hogy haldokló barátnője nem is létezik.

Ha valaki lemaradt volna 2013 legklasszabb filmforgatókönyvéről: az egyetemi hátvédcsillag tragikus szerelmi sztorija tavaly ősszel hónapokon át könnyeztette a tévénézőket és a mindenféle olvasókat, hiszen balesetet szenvedett, majd rákos lett a barátnője, aki ugyanazon a napon - közvetlenül egy nagy rangadó előtt - halt meg, mint a nagymamája. A részvétözön akkor érte el a cunamiméretet, amikor a fiú nem ment el a lány temetésére, mert játszani akart az emlékére. Testvérblogunk, a Deadspin két bloggere leplezte le, hogy ez talán minden idők legmeghökkentőbb hoaxa volt, a barátnő ugyanis sohasem létezett. 

Az már az eredeti leleplező cikkből kiderült, hogy ki volt a kamu Twitter-oldalakat létrehozó fő csaló, az viszont nem volt egyértelmű, csak valószínű, hogy maga Te'o is benne volt-e a csalásban.

A lebukás után közvetlenül mind klubja, a Notre Dame, mint ő maga úgy állította be a sztorit, hogy naiv fickóként csúnya online átverés áldozata volt, a lánnyal ugyanis az interneten ismerkedett meg és sosem találkozott vele. 

Már ez a verzió is erősen billegett, hiszen a könnyfakasztó hónapok alatt Te'o egyértelműen úgy viselkedett, mint akinek közeli, mély érzelmi kapcsolata van a lánnyal. Akkor még valahogy senkinek sem tűnt fel, hogy állandóan Lennay Kekuáról van szó a hírekben és beszélgetős műsorokban, de ő maga sohasem jelenik meg. Ahhoz képest, hogy elvileg egy dögös stanfordi diplomás amerikai csajról volt szó, egyedül egy Twitter-oldalon és Te'o nyilatkozataiban jelent meg a neve.

Advertisement

Te'o a legfrissebb, az ESPN sportcsatorna riportereinek kamerák nélkül adott interjújában beismerte, hogy mind a sajtót, mind a saját szüleit megtévesztette a Kekuához fűződő kapcsolata mélységéről. de tagadta, hogy a csalásról tudott volna. Azt mondta például, hogy a Deadspin a hét szerdai posztjának e hét szerdai megjelenéséig nem volt tökéletesen megggőződve arról, hogy Kekua nem létezik. Ez gyökeresen ellentmond annak, amit a Notre Dame egyetem állít. Ők ugyanis azt mondják, hogy már január 5-én értesítették a játékos szüleit arról, hogy magánnyomozókkal vizsgáltatják az ügyet, amiről eleve úgy szereztek tudomást, hogy Te'o december 26-án megosztotta velük a kételyeit. Te'o az egyetemnek még azt mondta, hogy december eleje óta gyanakodott arra, hogy átverés áldozata. Ehhez képest a játékos e hétig napi rendszerességgel nyilatkozott a lány tragikus haláláról. Amikor pedig az ESPN újságírói a mostani interjúban megkérdezték, hogy miért nem látogatta meg egyszer sem a haldoklót, azt felelte, hogy ilyesmi eszébe sem juott.

Ezóta a megjegyzése óta az online kommentelők körében az a közmegyezés, hogy Te'o jobban járna, ha csalónak tartanák, mint ekkora seggfejnek. 

Te'o azt állítja, hogy a csalás kitervelésével és a weboldalak létrehozásával gyanúsított Ronaiah Tuiasosopo szerdán direkt Twitter-üzenetben kért tőle bocsánatot. És hogy a fickónak volt két bűntársa, egy férfi és egy nő. Úgyhogy az ügynek még közel sincs vége. Csodálatos, hogy egyesek mit meg nem tesznek azért, hogy benne legyenek az újságban.