Mangalica-gate: románok lopnák a cuki magyar malac őshonosságát

A hirado.hu szerint egy román tenyésztő Magyarországról vásárolt vörös mangalicákat nyilvánítana őshonossá. Hogy mi a nap híre a magyar-romány viszony tekintetében? Vajon az, hogy a hargita megyei prefektus elmeszelte a fejlesztési régiókról szóló népszavazást? Még mit nem!

Illustration for article titled Mangalica-gate: románok lopnák a cuki magyar malac őshonosságát
Advertisement

Az közleménynek minden szava arany, de most csak a kedvenc részeimet idézném:

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke történetesen részt vett a rendezvényen, és azonnal rájött a csalásra. A Hajnal-táj hétfői adásában elmondta, a vörös mangalicáról van szó, amelyet a román tulajdonos Magyarországról vásárolt. Hozzátette: ezzel egyébként nincs baj, hiszen a mangalica összekötő kapocs lehet a két nemzet között, minthogy a vörös mangalicát Erdélyben tenyésztették ki az 1800-as évek második felében. Megjegyezte, Erdély akkor is vegyes lakosságú volt, és akkor éppen Magyarországhoz tartozott, ám az egyesület szerint nem árt, ha deklaráljuk, hogy magyar sertésről van szó. „Mindenki értsen ebből!” – fogalmazta meg.

Mi a magunk részéről pozitív motivációval élünk. tehát nem tiltakozunk meg perlünk, hanem minél több helyen jelenünk meg magyar mangalicával” – mondta Tóth Péter.

Advertisement

Én nemzetközi politikai szakértőnek, vagy minek tanulok, de ilyen horderejű üggyel még nem találkoztam a két ország viszonyával kapcsolatban. A helyzet ugyanis az, hogy a vörös mangalica végtelenül cuki. Nem is értem, hogy lehet ennyire elhanyagolva szegény állat. Én biztosan minden országimázs filmben előkelő helyen szerepeltetném. A pulikutya már annyira 2012. Vajon ki áll a háttérben? És mit fognak reagálni a pártok? Szerintem ezt:

Fidesz: Nem leszünk feldolgozóüzem!

MSZP: A vörös mangalicák ügye elhanyagolható, az átlag magyar sertéssel meg közben senki sem foglalkozik. A hóhérkormány sertésfajra való tekintet nélkül mindenkit a vágóhídra terel.

DK: A vörös mangalica őshonosságán való vita álvita, jellegzetesen kelet-európai, balkáni kicsinyesség. Nyugatos yorkshireket kéne tenyészteni mindkét országban.

Jobbik: Védjük meg a szőröstalpút a szőröstalpúaktól! Ne bántsd a malacot, mert pórul jársz!

LMP: A malacmutyi elleni meneten az LMP is képviseltetni fogja magát.

Advertisement

A többi párt szerinted mit szólna? Ez az igazi botrány, nem az áfacsalás!

[hirado.hu] (Kép: Origo)

Share This Story

Get our newsletter