A hidegen főzött kávé persze paradoxon, de nem találtam jobb fordítást az angol "cold brewed coffee" kifejezésre, Kazinczy pedig nem vagyok. A Lifehacker olyan kávékészítési eljárást mutat be, amivel teljesen más ízeket lehet előhozni a kávébabból.

Ahhoz, hogy meg tudd csinálni otthon, a következő dolgok kellenek:

  • Kb. 17 dekagramm jól pörkölt kávé
  • Egy darab géz
  • 2 nagy kávéfilter
  • Egy kétliteres petpalack
  • Egy befőttesüveg
  • 6 pohár víz
  • Cérna

A gézdarabot rögzítsd a palack szájára és tekerd rá a kupakot. Oszd két részre a kávét, tedd bele a filterekbe a két adagot, majd a cérna segítségével kösd be a szájukat, hogy kis csomagok legyenek belőle. Fordítsd fejjel lefelé a palackot, vágd le az alját, tedd bele a befőttesüvegbe, majd töltsd bele a vizet és tedd bele a kávécsomagokat. Hagyd állni 12-24 órán keresztül, aztán csavard le a kupakot és engedd bele az egészet a befőttesüvegbe.

Itt az eredeti leírás, ahol a képek jobban elmagyarázzák az egészet, mint én. Lent pedig a Lifehacker posztja.