Illustration for article titled Majmokkal védte magát a majmok ellen az indiai kormány, az állatvédők miatt jöhet az új majomterror

Harcias állatvédők taszíthatják újra káoszba az agresszív makákóhordák terrorja alatt élő indiai fővárost. A majomhelyzet pár éve addig fokozódott, hogy a kis szemétládák falkái már nemcsak lakásokba és üzletekbe törtek be rendszeresen, lopva, rabolva és a tulajdonosokat megtámadva, hanem többször kifosztották a parlamentet, behatoltak a miniszterlnök irodájába, és feldúlták a védelmi minisztériumot. A legdurvább eset 2007-ben történt, amikor a támadó majmok ellen harcolva kizuhant erkélyéről, és meghalt delhi egyik alpolgármestere.

Advertisement

Többféle védekezési módszerrel próbálkoztak aztán, és kiderült, a messze leghatékonyabb a makákóknál jóval nagyobb langur majomok bevetése, akik ugyanolyan ügyesek, és bármilyen embernél sokkal hatékonyabban kergetik el a kis aljadékokat. Idomított langurt bérelni azonban nem olcsó dolog, ezért a languros embereket főleg a minisztériumok, a kormányhivatalok, a hadsereg, a rendőrség és a bíróságok tudják megfizetni, illetve ezek vezetői. Az a gyakorlat alakult ki, hogy a munkaidő végén langurokkal üldözik el a makákócsapatokat a parlamentből és a közhivatalokból, majd a következő hullámban a vezető politikusok és hivatalnonok jellemzően a környéken, a kormányzati negyedben található villáit szabadítják meg a középületekből arrafelé menekülő agresszoroktól. A legfelsőbb bíróság egyik bírája egymaga 8 languridomárt fizet. Egy ügyes majomelhárító majom napi 5 dollárt keres a gazdájának.

Most azonban vége lehet a jó világnak, mert az ellenzéki pártokkal szövetkező állatvédők akciót indítottak a languridomárok ellen. A langur ugyanis védett, és aki ilyen majmot tart, három évig terjedő börtönre is ítélhető. A környezetvédelmi minisztérium körlevelet írt a többi minisztériumnak, hogy többé ne alkalmazzanak elhárító majmokat. Az idomárok abban bíznak, hogy olyan terror és káosz jön ezután újra, hogy vissza fogják hívni őket.

Share This Story

Get our newsletter