Illustration for article titled Majdnem lefordult a székről a Cink posztja miatt a diákaktivista

A fizetős képzés a Diákhitel 2-vel kombinálva kedvező lehetőség, ami épp az esélyegyenlőséget támogatja. Ennél jobb ajánlatot szegény magyar ember nem kaphat - írta nemrég vendégszerzőnk. Az Átlátszó Oktatás kiborult és válaszcikket írt.

Pár héttel ezelőtt a cink.hu-n megjelent egy cikk, ami többek mély felháborodását váltotta ki, méghozzá nem is indokolatlanul. Az írás a szociális érzékenység teljes hiányáról téve tanúbizonyságot a diákhitelt mint az oktatásban rejlő társadalmi egyenlőtlenség tökéletes megoldását mutatja be. (…) Mikor először olvastam az említett cikket, majdnem lefordultam a székről. Hirtelen azt hittem, csak én értek félre valamit. Vagy háromszor kellett elolvasnom ezt a mondatot, mert egyszerűen nem tudtam mit tegyek: sírjak vagy nevesek?

Advertisement

Ilyen szenvedélyesen indul CD vitacikke. Szerzőnk, Máté Dugó Dániel persze pontosan tudta, hogy az áprilisi diáktiltakozások idején nagy hörgést válthat ki, ha így indít egy véleménycikket:

Miközben az utcán egyetemisták tiltakoznak népszerű szakok megszüntetése miatt, azt olvasom a HVG-ben, hogy Magyarországon immár hozzáférhetetlen a felsőoktatás azok számára, akiknek nincsenek tehetős szülei. Szokás szerint az a helyzet, hogy bizonyos dolgok összemosódnak, és kusza problémahalmazból ki-ki kiemeli a maga féligazságságát. Ebben próbálnék kicsit rendet vágni, amikor azt mondom: a szakok megszüntetése miatti tiltakozás jogos, az esélyegyenlőséggel kapcsolatos kirohanások viszont nem. Magyarországon valószínűleg az esélyegyenlőséget legjobban támogató felsőoktatási modell működik évek óta a fizetős képzések és a Diákhitel 2 párosításával.

Advertisement

Ha érdekel a téma, a legjobban teszed, ha elolvasod mind a kettőt, aztán elgondolkozol.

És remélem, Dugó ráharap, és válaszol erre, akkor járnánk a legjobban.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter